online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KS – Apel građanima za pojačanu opreznost radi prevencije požara

Ministarstvo privrede, Uprava za šumarstvo Kantona Sarajevo i KJP „Sarajevo – šume“, zbog povećane opasnosti od požara u šumskim ekosistemima, apeliraju na građane i građanke Kantona da povedu računa prilikom aktivnosti koje mogu izazvati požare s nesagledivim posljedicama po živote ljudi, stambene i poslovne objekte, kao i na cjelokupan biljni i životinjski svijet.

– Posljednjih dana svjedoci smo velikih nevolja izazvanih požarima u našoj bližoj i daljnjoj okolini koji zahvataju šume, nisko rastinje, poljoprivredne kulture, pa i domove i živote ljudi. Ministarstvo privrede, ‘Sarajevo-šume’ i Uprava za šumarstvo KS upućuju apel svima da posebnu pažnju posvete mjerama zaštite od požara, te da prilikom posjete izletištima i šumskim kompleksima ne pale vatru, ne bacaju opuške od cigareta i drugo što može uzrokovati požare, kao i da poduzmu sve potrebne mjere koje doprinose sprečavanju izbijanja šumskih požara – stoji u apelu.

Iz Uprave za šumarstvo podsjećaju da ova uprava ima zakonsku obavezu, po Zakonu o šumama, da prati i nadgleda šume, kako bi pravovremeno reagovali, te u saradnji s KJP „Sarajevo – šume“ učestvovali u otkrivanju i gašenju požara.

Obzirom da je u toku sezona šumskih požara, te da su oni prisutni na području drugih kantona, jučer je u prostorijama “Sarajevo-šuma” održan sastanak štaba preduzeća za zaštitu od požara na kojem su doneseni zaključci vezani za poduzimanje mjera i aktivnosti, s ciljem preventivnog djelovanja na pojavu šumskih požara.

– Na sastanku je, između ostalog, razmatran i zahtjev Vlade KS za pružanje pomoći u gašenju potencijalnih požara, te je dogovoreno da se Vlada obavijesti da su ‘Sarajevo-šume’ spremne, po potrebi, opremiti mobilnu ekipu od deset članova, koja je stručno osposobljena za gašenje požara, te opskrbljena odgovarajućom tehničkom opremom, u koju se ubrajaju i četiri šumska traktora ‘skidera’ s vatrogasnom nadogradnjom – kazao je direktor preduzeća Samir Omerović.

Dodao je da, shodno navedenom, ukoliko se ukaže potreba, ‘Sarajevo-šume’ mogle bi pripremiti jednu ekipu za gašenje šumskih požara.

U narednom periodu KJP “Sarajevo-šume” će, u saradnji s Vladom KS, Ministarstvom privrede KS i jedinicama lokalne samouprave, nastaviti aktivnosti vezane za provođenje mjera u prevenciji i suzbijanju šumskih požara.

Uputili su molbu svim građankama i građanima Kantona Sarajevo da u slučaju da primjete pojavu šumskih požara o tome hitno obavijeste: policiju na broj 122, Operativni centar Civilne zaštite KS na broj 121, PVB (Profesionalnu vatrenu brigadu Kantona Sarajevo) na broj 123, Štab KJP “Sarajevo-šume” na broj 033/219-172 i broj 062/330-842 – saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia