online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva usvojio nove naredbe

Usljed rapidnog povećanja broja oboljelih od koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva na vanrednoj sjednici usvojio je nekoliko novih naredbi koje će se primjenjivati u narednih 14 dana.

Jednom od naredbi uvedena je obaveza nošenja zaštitne maske na otvorenom na cijeloj teritoriji Federaciji BiH jer je incidenca u FBiH za duplo povećana u odnosu na prije sedam dana i sada iznosi 160, što je broj oboljelih na 100.000 stanovnika.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH i član Kriznog štab Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez naglasio da će sve bolnice u FBiH u roku od 72 sata morati 30 posto svojih kapaciteta staviti na raspolaganje u odgovoru na oboljele od koronavirusa.

– Zahtijevamo obustavu hladnih programa u svim bolnicama te će se raditi samo hitni slučajevi i oni koji ne mogu čekati te kojima specijalističko-konsultativna služba kaže da su neophodni da se urade, a ostali bi se trebali obustaviti – pojasnio je Čerkez.

To znači da će svi hitni bolesnici biti zbrinuti, uključujući onkološke pacijente koji ne smiju preskakati terapije, pacijente koji trebaju imunoterapije i slično.

Zatraženo je aktiviranje svih akreditiranih laboratorija kako bi se počelo s testiranjem u certificiranim laboratorijama, a bit će uvedena i mogućnost antigenskog testiranja, ali će se osobe testirati po propisanom načinu te i dalje osnova ostaje PCR.

Čerkez napominje da se veliki dio mjera odnosi za zdravstveni sistem i proširenje kapaciteta jer ukoliko se nastavi ovakav trend može se očekivati veliki priliv bolesnika do kraja novembra i to onih koji će biti smješteni u zdravstvene ustanove.

– Prvo moraju biti popunjeni svi zdravstveni kapaciteti, a potom će se razmišljati o alternativama – podvukao je Čerkez koji kaže da je težak period pred nama, ali da nije vrijeme za paniku nego za ozbiljno ponašanje.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia