KulturaVijesti

‘Kosa’ – mjuzikl kojim se slavi ideja ljubavi i mira sutra ponovo u Sarajevu

Koncertno izvođenje mjuzikla “Kosa” u sklopu programa festivala “Kultura na ulice!” Narodnog pozorišta Sarajevo u saradnji sa Broadway Across Borders BiH i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, biće upriličeno sutra na Pozorišnom trgu Susan Sontag.

Legendarni mjuzikl Miloša Formana, originalna predstava “The American Tribal Love-Rock Musical”, poznatiji pod skraćenim naslovom “Kosa” (Hair), prvi put je odigrana 1967. na Broadwayu. Dijalog i stihove pisali su Gerome Ragni i James Rado, dok je muziku kompozirao Gart MacDermot.

Kosa” je postala simbol otpora mladih. Tako je ovaj mjuzikl izveden i u opkoljenom Sarajevu 1992. godine.

Direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić kazao je da sada nakon 30 godina jedna nova generacija umjetnika i umjetnica ima potrebu da se vrati ovom kultnom djelu.

Šefica odjela za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih amaričkih država Allyson Algeo istakla je da je sretna zbog saradnje sa Narodnim pozorištem Sarajevo.

Algeo je kazala da je “Kosa” poznata kao mjuzikl koji daje inspiraciju mladim ljudima da se bore za svoje snove, ostvarajuju svoje želje i traže šta im treba od države. Također je istakla da je mjuzikl “Kosa” proslava ideje ljubavi i mira.

Reditelj nove sarajevske “Kose” je Aaron Thielen koji je između ostalog kazao da je koncert “Kosa” ljubavno pismo čovječanstvu napisano snagom jedinstva, te da je ono poziv svima nama da koračamo kroz život koracima mira.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.