online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Konstituiran Dom naroda PSBiH – Špirić predsjedavajući, Ademović i Čović zamjenici predsjedavajućeg

– Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine u novom sazivu je delegat Nikola Špirić (SNSD) iz srpskog naroda, prvi zamjenik predsjedavajućeg je Kemal Ademović (NiP) iz bošnjačkog naroda, a drugi zamjenik predsjedavajućeg Dragan Čović (HDZ BiH) iz hrvatskog naroda.

Tako je odlučeno na današnjoj konstituirajućoj sjednici ovog doma.

Špirić je bio jedini kandidat za predsjedavajućeg Doma iz reda srpskog naroda, a „za“ njegov izbor je glasalo devet delegata, tri su bila protiv i tri suzdržana.

Za prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma iz bošnjačkog naroda kandidati su bili Šefik Džaferović (SDA), kojeg je predložio Klub bošnjačkog naroda i Kemal Ademović (NiP) koji je predložio sam sebe.

Ademović je izabran sa devet glasova „za“, tri protiv i tri suzdržana glasa.

Džaferović je dobio tri glasa „za“, osam protiv i četiri suzdržana.

Dragan Čović (HDZ BiH) bio je jedini kandidat za drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda iz hrvatskog naroda. On je dobio podršku devet delegata, tri su bila protiv i tri suzdržana.

Poslovnikom Doma naroda je propisano da predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, a predsjedavajući Predstavničkog doma je Denis Zvizdić (NiP).

Prije izbora rukovodstva doma, novoizabrani delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH su položili i potpisali svečanu izjavu nakon čega su osnovana tri kluba delegata konstitutivnih naroda: Klub delegata bošnjačkog naroda; Klub delegata hrvatskog naroda i Klub delegata srpskog naroda.

Za predsjedavajućeg Kluba bošnjačkog naroda imenovan je Šefik Džaferović, a o imenu zamjenika predsjedavajućeg će se naknadno odlučiti.

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda je Marina Pendeš, a njen zamjenik je Zdenko Ćosić.

Na čelu Kluba srpskog naroda je Sredoje Nović, a za njegovog zamjenika je imenovana je Snježana Novaković Bursać.

Dom naroda sastoji se od 15 delegata, od kojih su dvije trećine iz Federacije (uključujući pet Hrvata i pet Bošnjaka) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba).

Devet članova Doma naroda sačinjava kvorum, pod uslovom da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata.

Klub delegata bošnjačkog naroda čine: Safet Softić, Šefik Džaferović, Džemal Smajić, Kemal Ademović i Dženan Đonlagić.

U Klubu delegata hrvatskog naroda u ovom mandatu su: Marina Pendeš, Dragan Čović, Zdenko Ćosić, Ilija Cvitanović i Zlatko Miletić.

Klub srpskih delegata čine: Snježana Novaković-Bursać, Nikola Špirić, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Želimir Nešković.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia