online slots game malaysia
BiznisVijesti

Konferencija Sarajevo TechLab: Dobit BH Telecoma veća za 16 miliona KM u odnosu na prošlu godinu

Kompanija BH Telecom je za sedam mjeseci ove godine ostvarila dobit veću za 16,1 milion KM u odnosu na prethodnu godinu, a očekuje se da će u 2021. godini zabilježiti rekordnu dobit, poručio je direktor ove kompanije Sedin Kahriman danas u Sarajevu na ceremoniji otvorenja treće poslovno-tehnološke konferencije BH Telecoma: SarajevoTechLab.

Treća po redu poslovno-tehnološka konferencija BH Telecoma: SarajevoTechLab3 otvorena je danas u Sarajevu pod motom “snaga inovacije”, koja će okupiti preko 150 ICT i IT učesnika. Konferenciju je otvorio premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Organizatori su naveli kako je cilj u eri digitalne transformacije osigurati mjesto za promociju znanja, inovacija, novih tehnologija. Posebna interesovanja, ove godine, usmjerena su na Artificial intelligence, IOT. Blockchain, Machine learning, Big data i druge.

Direktor Kahriman podsjetio je kako se konferencija održava u povodu 5. septembra, Dana BH Telecoma, kojim se prisjećaju 5. Septembra 1993. Godine kada je, kako je kazao, grupa hrabrih i odvažnih radnika PTT-a BiH za vrijeme agresije i ratnih razaranja uspostavila prvu satelitsku vezu Sarajevo-Bern, a to je dan kada se dogodila telekomunikacijska deblokada BiH i prvi u korištenje stavljen nacionalne predznak BiH “387”.

“Danas je treća Sarajevo TechLab konferencija koju organizujemo i posvećujemo našem danu, a fokus smo stavili na inovacije”, rekao je Kahriman.

Podsjetio je kako je kompanija proteklih godina pokrenula javni poziv za sturtup kompanije, kojim je, kako je rekao, BH Telecom želio istražiti potencijal tržišta i sturtup kreativnih ideja i inovacija u BiH.

“Danas smo s ponosom objavili javni poziv za sve kompanije, startupove, univerizete, koji koristeći napredne tehnologija mogu doprinijeti izgradnji novih servisa i boljeg digitalnog društva. Za te namjene BH Telecom izdvojio je 15 miliona KM za naredni trogodišnji period”, kazao je Kahriman.

Dalje je kazao kako su kao kompanija ponosni na postignute rezultate u ovoj godini.

“BH Telecom je za prvih sedam mjeseci ostvario dobit veću za 16,1 milion u odnosu na prethodnu godinu i dobit 12 miliona veću u odnosu na plan. Očekujući izvještaj za mjesec august, procjenjujemo da ćemo sa mjesecom augustom ostvariti gosišnji plan poslovanja, a samim time i imati rekordnu dobit kada je u pitanju 2021. godina”, naglasio je Kahriman.

Na kraju je rekao kako vjeruje da će na današnjoj konferenciji dati odgovore na pitanje kako će se ponašati korisnici usluga ponašati za pet do 10 godina, kako će izgledati tržišta ICT usluga u BiH, na koji način predvidjeti i doprinijeti zadovoljstvu korisnika koji u ovoj industriji rapidno raste.

Premijer Novalić kazao je kako je BH Telecom lider na bh. telekomunikacijskom tržištu i jedan od najuspješnijih javnih kompanija.

“Pripala mi je čast da otvorim ovu veliku poslovno-tehničku konferenciju. Ponosni smo što BH Telecom prepoznaje globalne trednove u informacijko-komunikacijskoj industriji. Kontinuirano podržava razvoj novih inovativnih ideja i poslovnih modela iz smart okruženja, s posebnim naglaskom na mlade jer im pruža priliku da ostvare različite benefite pomoću kojih će njihove poslovne ideje razviti u uspješan biznis”, rekao je Novalić.

Podsjetio je kako je IT sektor jedan od najbrže rastućih privrednih sektora FBiH i Vlada FBiH ga je prepoznala kao strateški dokument u Strategiji razvoja Federacije BiH 2021.-2027.

Kemal Lutvica, ispred kompanije StartUp Devoted, jedan je od učesnika današnjeg panela i dobitnik glavne nagrade za sturtupove na prošlogodišnjoj konferenciji. Smatra kako je konferencija jedan odličan iskorak i pokazatelj koda treba da ide komunikacija startup zajednice i velikih kompanija.

“Kada je riječ o putu od inovativne ideje do uspješnog biznisa, put je pun izazova. Nije jednostavno doći do nekog univerzalnog odgovora kako je koji je ispravan način ili formula od jedne kvalitetne ideje doći do kvalitetnog proizvoda i održivog biznisa”, rekao je Lutvica, te dodao:

“Mislim da je BH Telecom stvorio jedan dobar eko sistem u kojem startupovi imaju priliku da pričaju s ozbiljnim kompanijama, da pričaju sa privredom, a privreda dobila priliku da od startupova dobije inovativna rješenja i ideje za svoje potrebe.”

Ceremoniji je prisustvovao i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia