online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Konaković: Ukidanjem pondera Sarajevo, bez plata u KS ostaju nastavnici, policajci…

U slučaju ukidanja pondera Sarajevo, učitelji, nastavnici, policajci… ne možemo im garantovati plate. U takvoj situaciji bi se našao Kanton Sarajevo, kad bi mu neko uzeo 120-130 miliona, koliko bi bila jedna četvrtina poreza koliko Sarajevo dobija od indirektnih poreza. To bi bila atomska bomba, rekao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da Kanton Sarajevo na godišnjem nivou generiše 1,2 milijarde PDV-a na jedinstveni račun trezora, više nego što cijela Republika Srpska.

Konaković se oštro suprostavlja prijedlogu ukidanja pondera Sarajevo u raspodjeli javnih prihoda sa jedinstvenog računa Uprave za indirektne poreze BiH. Naglasio je da je BiH potreban ozbiljan zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH na novim, ekonomskim parametrima.

Pogledajte:

Podsjećamo, da bi Nacrt zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH bio upućen u javnu raspravu potrebno je da ga odobri i Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Na navedeni Nacrt Vlada Federacije je dala negativno mišljenje u kojem stoji da se u razlozima za donošenje Nacrta navodi da ponder za Kanton Sarajevo više nije potreban. Ističe da Nacrt “paušalno predlaže izmjenu dijela formule bez uobziravanja svih elemenata formule iz člana 9. i 12a. Zakona i uključivanja alternativnog elementa u formulu s obzirom na brisanje jednog elementa-dijela formule, čime formula za raspodjelu nije potpuna”.
Vlada smatra da predložena izmjena propisa direktno utiče na budžet Kantona Sarajevo i dovodi do ugrožavanja ravnoteže kantonalnog budžeta ustanovljene postojećom formulom kao i do devijacija u raspodjeli prihoda koje nisu analizirane i popraćene izračunima o uticajima na izvršenje budžeta ovog kantona.

Prihodi s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje raspodjeljuje se na dva entiteta i Brčko distrikt. Iz dijela koji dobije Federacija BiH najveći postotak, 51,48 posto, transferira se za kantone. Nešto manji dio, 36,2 posto, ide na funkcioniranje Federacije BiH. Mnogo manji procent od kantona dobiju jedinice lokalne samouprave, kojima pripada ukupno 8,42 posto prihoda.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia