online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Konaković i Borrell razgovarali o političkoj situaciji i reformskom procesu u BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u New Yorku, na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije Josepom Borrellom Fontellesom, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, reformskom procesu i ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Konaković je tom prilikom ponovio čvrstu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za nastavak ispunjavanja uslova na putu ka članstvu u EU, te ocijenio da je kandidatski status donio Bosni i Hercegovini značajne pozitivne pomake u ispunjavanju obaveza kroz usvajanje nekoliko važnih zakona koji se odnose na provedbu 14 ključnih prioriteta, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Podsjetivši da vanjska politika BiH prati vanjsku i sigurnosnu politiku EU, izrazio je nadu da će EU prepoznati postignuti napredak i razmotriti mogućnost skorog donošenja odluke o otvaranju pristupnih pregovora.

Šef bh. diplomatije iskoristio je priliku i izrazio zahvalnost Evropskoj komisiji na odluci od 30. juna da izdvoji 303 miliona za finansiranje osam ključnih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini.

Također se zahvalio EU na kontinuiranoj podršci procesu europskih integracija BiH. Upoznao je visokog predstavnika Borrella s procesima koji su u toku, a odnose se na usaglašavanje nekoliko zakonskih rješenja važnih za EU put naše zemlje.

Borrell je pozdravio dosadašnje rezultate i napredak koji je BiH postigla na ispunjavanju svojih obaveza iz procesa europskih integracija te ponovio da je EU opredijeljena za perspektivu ulaska BiH u EU. Pozvao je bh. vlasti da intenziviraju svoje napore i postignu dodatni napredak u reformskim procesima.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia