online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Komšić: Za borbu protiv klimatskih promjena potrebno zajedničko djelovanje te realni ciljevi

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratio se danas na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP26) koja se održava u Glasgowu, a radi se o najvećoj takvoj konferenciji posljednjih decenija, na kojoj prisustvuje više od 180 šefova država.

Kako je istaknuo na početku obraćanja, konferenciji se održava u trenutku kada je svijet svakodnevno suočen s posljedicama pandemije koronavirusa, kao i cijelim nizom klimatskih izazova koji pred čovječanstvo stavljaju težak zadatak za budućnost cijelog svijeta.

– Zato je važno postići zajednički dogovor na koji način ubrzati globalno djelovanje protiv klimatskih promjena, kako bi se porast temperature zadržao ispod 1,5 stepeni Celzijusa, te spriječilo da klimatske promjene izmaknu kontroli – poručio je.

Napominje da su izazovi različiti za svaku od zemalja, ali bez obzira na to, neophodno je da u borbi s klimatskom krizom svi budu istoj strani i djeluju zajedno, kao što je neophodno i da se postave realni i ostvarivi ciljevi, jer će za implementaciju biti potrebna značajna finansijska sredstva, posebno u zemljama s nižim BDP-om kao što je Bosna i Hercegovina.

BiH ulaže napore u smanjenju emisija stakleničkih gasova, ali ćemo u narednom periodu morati ulagati i više energije i novca kako bismo dostigli ciljeve koje smo postavili sebi. BiH je u aprilu ove godine dostavila Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (UNFCCC) svoj ažurirani Utvrđeni doprinos (NDC) potvrđujući svoju opredijeljenost ispunjavanju Pariškog klimatskog sporazuma – podsjetio je Komšić u obraćanju.

Pojasnio je da je dostavljanjem ovog dokumenta Bosna i Hercegovina jedna od prvih zemalja zapadnog Balkana koja je usvojila ažurirani NDC s planom smanjenja emisija gasova s efektom staklene bašte za 33,2 posto do 2030. godine i gotovo 66 posto do 2050. godine.

U cilju ispunjenja ciljeva na prevenciji klimatskih promjena, BiH radi i na omogućavanju tranzicije ka održivosti i stvaranju povoljnog okruženja za privlačenje investicija privatnog sektora u čistu, pristupačnu energiju.

– Bit će nam potrebna značajna međunarodna pomoć kada je riječ o transferu tehnologije, uspostavljanju finansijskih mehanizama za podsticanje dekarbonizacije, kao i finansijska podrška za projekte koje se odnose na klimatska pitanja – dodao je Komšić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia