online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Komšić: Najveća rasprava oko odlaska s posla na džumu

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici, između ostalog, razmatralo ugovor sa Islamskom zajednicom u BiH, ali je izjašnjavanje o ovom pitanju ostavljeno za narednu sjednicu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je nakon sjednice izjavio novinarima da je njihov cilj da tu obezbijede jedinstven stav sve trojice članova Predsjedništva BiH, jer je riječ o delikatnim stvarima.

– Po tumačenju Šefika Džaferovića i mene, riječ je o ugovoru ‘sui generis’, ugovoru svoje vrste, koji nije identičan ugovoru sa Vatikanom i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jer sjedište Katoličke crkve je u Vatikanu i to po svojim bitnim obilježjima ima karakter međunarodnog ugovora. I kod Srpske pravoslavne crkve ima karakter međunarodnog ugovora zbog toga što je sjedište SPC-a u Beogradu – pojasnio je Komšić.

Napomenuo je da je sjedište Islamske zajednice u Sarajevu, “dakle taj element inostranosti otpada, jer Islamska zajednica ima sjedište u Sarajevu”.


Dodao je da su Pravoslavna i Katolička crkva kršćanske crkve i imaju vrlo sličan način ispoljavanja religije, za razliku od Islamske zajednice koja, s obzirom na sve, ipak ima neka druga pravila.

– Najveća se rasprava vodila, mada to niko nije direkto pomenuo ali na to se misli, o obezbjeđivanju termina za džumu petkom. Islamska religija to traži od vjernika muslimana i nismo mi ti koji ćemo to pravo onemogućavati. Dakle, naše je da prihvatimo ono što jeste ispoljavanje religije – istaknuo je Komšić.
Kazao je da, nažalost, nisu mogli doći do konsenzusa po ovom pitanju, a cilj im je da ipak postignu konsenzus, tako da su izjašnjavanje o ovom pitanju ostavli za sljedeću sjednicu.

U međuvremenu će obaviti dodatne razgovore i s predstavnicima Islamske zajednice u BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia