online slots game malaysia
Vijesti

Kome je Fond solidarnosti uistinu finansirao liječenje?

Dok većina građana uspjeva osigurati novac za liječenje jedino putem humanitarnih akcija, u okviru Federalnog Zavoda djeluje Fond solidarnosti koji se uredno finansira iz naših doprinosa, a čija je svrha upravo finansiranje liječenja koja se ne mogu osigurati u BiH, ili zahtijevaju dodatna sredstva. Ni nakon tri dana nismo dobili odgovor na pitanje za koliko je građana liječenje odobreno putem ovog fonda i koliko ih je na čekanju. Umjesto odgovora – kažu – „Zahvaljujemo što pratite rad Zavoda i objektivno informirate javnost”. Stoga donosimo jednu objektivnu priču o borbi za život kroz koju je prošla Renata Vuković.


Zadnji put kad sam legla na onkologiju doktor, da ga ne imenujem, kaže vi idite kući, lezite, pa dokle živite-živite-to vam je to” -rekla je za TVSA Renata Vuković.

Ovo je samo dio priče 45-godišnje Renate, koja se trenutno oporavlja nakon uspješnog liječanja u Turskoj, zahvaljujući pomoći koja je osigurana putem Udruženja pomozi.ba. Humanitarne akcije koje pokreće ovo udruženje godinama su jedina šansa i spas za izlječenje brojnim građanima. Broj zahtjeva je sve veći. Samo ove godine pomoć je zatražilo više od 900 ljudi.

Renata je, kaže, prošla mjesece agonije pokušavajući dobiti dijagnozu i terapiju, dok je bolest uzimala sve veći danak, a karcinom zahvatio brojne organe, kosti i mozak.

I tako 7 mjeseci se vrtim u krug dok nisam ostala nepokretna. Njima je ta bolest nepoznataneomiom, neomiom sarkom, vrlo rijedak tumor” – kaže Renata Vuković.


I u ovakvom stanju ova samohrana majka troje djece, ljekarima nije bila prioritet.


“Na liječenje u inostranstvo na teret sredstava Federalnog fonda solidarnosti može se uputiti osigurano lice radi liječenja oboljenja koja se ne mogu liječiti u Federaciji BiH, stoji u članu 5. uvjeta za upućivanje na liječenje u inostranstvo, Pravilnika o uvjetima i postupku Fonda solidarnosti. Ovaj fond se finansira iz naših doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje i dijelom iz budžeta Federacije BiH putem transfera Federalnog ministarstva zdravstva. Ipak smo svakodnevno svjedoci priča sličnih Renatinoj i činjenice da životi nerijetko ovise od humanitarnih akcija.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia