online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Klub poslanika DF-a u proceduru uputio amandman na Ustav BiH u cilju zaštite državne imovine

Klub poslanika Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je u parlamentarnu proceduru prijedlog amandmana na Ustav BiH koji predviđa institucionalnu i ustavnu zaštitu državne imovine.

Predloženim amandmanom se u Ustavu BiH, u članu III koji govori o nadležnostima i odnosima između institucija BiH i entiteta dodaje nova tačka u kojoj se kaže da je država Bosna i Hercegovina titular i vlasnik svih dobara od općeg interesa – zemljište, šume, vode, vodotci, jezera, more, morsko dno i morska obala, rudna blaga i druga prirodna bogatstva.

Također, amandmanom se precizira da je država BiH titular i vlasnik dobara u općoj upotrebi (putevi, željeznice, nacionalni parkovi i druga dobra u općoj upotrebi), kulturno-historijskih dobara na državnom nivou (muzeji, galerije, nacionalne biblioteke, kulturno-historijski spomenici i druga kulturno-historijska dobra) te cjelokupne imovine na osnovu državno-pravnog kontinuiteta BiH kao i one iz sukcesije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u zemlji i inostranstvu.

Njime je precizirano i da je država BiH titular i vlasnik imovine u vezi sa Aneksom 9 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, uključujući i nepokretnu i pokretnu imovinu, novčana sredstva i potraživanja novčanih sredstava, te drugu imovinu u bilo kojem obliku koja po svojoj prirodi spada u državnu imovinu BiH.

– Upravljanje, korištenje i raspolaganje državnom imovinom BiH regulira Bosna i Hercegovina svojim zakonima u cijelosti – navedeno je u predloženom amandmanu.

Kako su naveli predlagači u obrazloženju, ovim amandmanom izvršava se obaveza ustavno-pravne naravi, koja se sastoji u preciznom ustavnom normiranju vlasničkog statusa i prava države BiH u pogledu njene državne imovine.

Predlagači ustavnog amandmana su napomenuli da bi se njegovim usvajanjem pospješio princip pravne sigurnosti te se uredio čitav ustavni sistem i podigao na viši nivo, a njime se osigurava provođenje Odluke Ustavnog suda BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia