online slots game malaysia
Sarajevo

Klinika za neurohirurgiju KCUS uvela u upotrebu najsavremeniju neurohiruršku tehnologiju

Klinika za neurohirurgiju KCUS-a uvela je u upotrebu najsavremeniju neurohiruršku tehnologiju, iznimno korisnu za obavljanje najkompleksnijih operativnih zahvata mozga i kičme. 

Riječ je o upotrebi egzoskopa – robotski asistiranog sistema (RoboticScope®) koji uključuje robotsku „ruku“, sistem sa 3D kamerom visoke rezolucije i digitalnim ekranom na glavi (Head-Mounted Display), saopćeno je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

U saopćenju se navodi da ovaj sistem predstavlja najveće tehnološko dostignuće u oblasti mikroneurohirurgije. Primjenom egzoskopa timovi neurohirurga KCUS-a danas su uspješno uradili dvije izrazito kompleksne operacije mozga i kičme, čime je KCUS zvanično prva ustanova u Bosni i Hercegovini koja je počela s primjenom ove sofisticirane tehnologije.

Operativne timove predvodili su doc. dr Ibrahim Omerhodžić i dr. Almir Džurlić, uz asistenciju mladih doktora Bekira Rovčanina i Anesa Mašovića, te anesteziologa dr. Enise Bejtić Čustović i dr. Lejle Dreca, instrumentarke Senije Karahmet i tehničara Beris Kurspahić uz ostali tim klinike.

– Robotski sistem je od velike važnosti za kompleksne operacije na mozgu i kičmi. To je sistem vizualizacije koji zamjenjuje tradicionalnu kombinaciju fiksnih okulara i mikroskopa sa ekranom montiranim na glavu, robotskom rukom i kompletnim sistemom digitalnih kamera. Kao rezultat ove napredne tehnologije, neurohirurg je u mogućnosti da zadrži svoje najvažnije instrumente – ruke i fokusira oči na hirurško polje – ističu neurohirurzi KCUS-a.  

Naglašavaju da je neurohirurgija kao jedna od najsofisticiranijih grana medicine zahtijeva konstantnu edukaciju i napredovanje, kako bi se obezbijedio najbolji mogući tretman najkompleksnijih neurohirurških operacija kod naših pacijenata.

– Veoma smo sretni i zadovoljni da smo uz pomoć menadžmenta KCUS uspjeli organizirati operacije najmodernijom robotskom tehnologijom. Zahvaljuju firmama Medical Innovation Solutions i BHS Technologies za mogućnost korištenja opreme. U narednim danima planiramo nove zahvate, koje će raditi timovi kolega – kazali su.

Generalna direktorica KCUS-a, prof.dr Sebija Izetbegović istakla je da KCUS u svim oblastima svoga rada prati promjene na svjetskom zdravstvenom planu, te da su inovacije sastavni dio plana i programa rada ove ustanove. Uvođenje najsavremenije neurohirurške tehnologije, jedna je od novina kojom je Neurohirurgija napravila novi iskorak u liječenju bolesnika.

-Pravac našeg djelovanja uvijek ide ka unaprijeđenju zdravstvenih usluga u svim sferama rada, kako bismo pacijentima pružili najefikasnije i najsavremenije usluge, kao što je to slučaj u velikim zdravstvenim centrima u svijetu. Naša intencija je da građanima Bosne i Hercegovine omogućimo kompletno liječenje u našoj zemlji, bez potrebe za izmještanje na liječenje izvan BiH. U toku proteklih sedam godina značajno smo proširili paletu usluga koje se pružaju u KCUS-u, na svim klinikama. S pravom možemo reći da smo vodeća zdravstvena ustanova u BiH, sa izvrsnim stručnjacima i najsavremenijom medicinskom opremom – izjavila je Izetbegović, navodi se u saopćenju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia