online slots game malaysia
SvijetVijesti

Kimberly West imenovana na dužnost Specijalizovanog tužioca u Hagu

Na dužnost Specijalizovanog tužioca u Hagu imenovana je Kimberly West, bivša savezna tužiteljka u SAD-u, nakon postupka selekcije organizovanog od strane Evropske unije.

West je treći Specijalizovani tužilac pri Specijalnom sudu Kosova u Hagu. Ona je naslijedila Jacka Smitha, koji je napustio Specijalizovano tužilaštvo (ST) u novembru 2022. godine kako bi preuzeo dužnost Specijalnog istražitelja u Sjedinjenim Državama.

„Čast mi je što sam imenovana za ovu važnu i izazovnu ulogu“, rekla je West, saopšteno je iz Haga.

Kimberly West dolazi u ST iz Advokatske firme Aškroft (Ashcroft) iz Bostona, država Masačusets (Massachusetts), gde je bila partner od 2019. godine radeći uglavnom na odbranama u slučajevima privrednog i finansijskog kriminala.

Prije dolaska u tu firmu, ona je radila kao tužilac više od dvije decenije na lokalnom, državnom, federalnom i međunarodnom nivou.

West je takođe bila šef Kancelarije za krivična dela u Javnom tužilaštvu države Masačusets od 2015. do 2019. godine. Na toj dužnosti je vodila tim od više od 120 istražitelja i tužilaca koji su radili na širokom spektru slučajeva finansijskih prevara, javne korupcije, trgovine narkoticima, ilegalnog kockanja i trgovine ljudima, kao i na žalbenim postupcima i na podršci oštećenim licima i svjedocima.

U periodu od pet godina, od 2008. do 2013. godine, gospođa West je radila kao tužilac na Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, gdje je bila dio tima koji je krivično gonio Radovana Karadžića zbog njegove uloge u srebreničkom genocidu. Takođe je bila dio tužilačkog tima u predmetu protiv Prlića i ostalih za krivična dela počinjena u Mostaru i za uništenje Starog mosta.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia