online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Kemalu Čauševiću drugostepenom presudom povećana kazna za primanje dara

– Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu u predmetu Kemal Čaušević i drugi, kojom se Čauševiću povećava kazna zatvora za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, javlja Anadolija.

U saopštenju iz Suda BiH navodi se da su žalbe optuženog Kemala Čauševića i njegovih branilaca, te braniteljica optuženog Anesa Sadikovića, izjavljene u odnosu na tačku I 1. osuđujućeg dijela prvostepene presude od 27. maja prošle godine odbijene kao neosnovane.

“Žalba Tužilaštva BiH djelimično uvažena u odnosu na optuženog Kemala Čauševića i presuda preinačena u dijelu izrečene krivičnopravne sankcije u odnosu na optuženog Kemala Čauševića, na način da je optuženom Kemalu Čauševiću za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. KZBiH u vezi sa članom 54. KZBiH, izrečena kazna zatvora u trajanju od pet (5) godina i šest (6) mjeseci, u koju kaznu se ima uračunati vrijeme koje je proveo u pritvoru, počev od 18. juna do 12. septembra 2014. godine”, navode uz Suda BiH.

Žalba Tužilaštva BiH na tačku II oslobođajućeg dijela prvostepene presude je odbijena kao neosnovana i prvostepena presuda je u navedenom dijelu potvrđena.

“Žalbe optuženog Kemala Čauševića i njegovih branilaca, žalbe Aide Čaušević i mld. K. Č., izjavljene po punomoćniku, u odnosu na tačku I 2. osuđujućeg dijela presude i u odnosu na odluke o oduzimanju imovinske koristi, kao i odluka o troškovima postupka ovog dijela osuđujuće presude, su uvažene i prvostepena presuda je u tom dijelu ukinuta i određen pretres pred vijećem Apelacionog odjeljenja”, navodi se u saopštenju.

Prvostepenom presudom Čaušević oglašeni je krivim da je “radnjama opisanim u izreci presude počinio produženo krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. KZBiH, u vezi sa članom 54. KZBiH i produženo krivično djelo pranje novca iz člana 209. stav 3. u vezi sa stavovima 1. i 2. KZBiH, sve u vezi sa članom 54. KZBiH”. Anes Sadiković oglašen je krivim za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. stav 1. KZBiH, u vezi sa članom 54. KZBiH.

Istom presudom Čaušević je oslobođen od optužbe da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZBiH.

Prvostepenom presudom za primanje dara Čaušević je osuđen na četiri godine, a za pranje novca na šest godina.

Sud je tada Čauševiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina, a Anesu Sadikoviću kaznu zatvora u trajanju od dvije godine. Na osnovu članova 110. i 111. KZBiH, u vezi sa članom 209. stav 5. KZBiH, presudom je naloženo oduzimanje imovinske koristi od optuženog Kemala Čauševića pribavljene izvršenjem krivičnog djela, i to novac u iznosu od 575.239,57 KM.

Protiv drugostepene presude žalba nije dozvoljena.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia