SarajevoVijesti

KCUS prvi u regiji će instalirati najnoviji brahiterapijski uređaj „Bravos“

Klinčki centar Univerziteta u Sarajevu nabavio je za potrebe Klinike za onkologiju KCUS, najsavremeniji brahiterapijski aparat najnovije generacije „Bravos“. Klinika za onkologiju će biti prva u regiji u kojoj će se instalirati ovaj savremeni aparat. Prilagodba prostora je u toku.

Brahiterapijski uređaj koji se trenutno nalazi na Klinici za onkologiju instaliran je od 2006. godine. Za period od 14 godina oko 7.700 pacijentica je trebalo uslugu brahiterapije.

Brahiterapija je oblik radioterapije  kojom se radioaktivni izvor uvodi u tumor ili neposrednu blizinu tumora. Smatra se optimalnim konformalnim oblikom radioterapije, jer se tom tehnikom može djelovati odgovarajućom dozom na tumorsko tkivo, a istovremeno poštedjeti zdravo tkivo i postići maksimalni terapijski učinak. Primjenom brahiterapije kao metode kojom se može primijeniti veća doza na tumor od radioterapije vanjskim snopom, postiže se bolji odgovor na terapiju, pa je i bolja prognoza.

Takav oblik liječenja je svjetski standard u liječenju malignih bolesti.

Primjenjuje se kod karcinoma dojke, karcinoma vagine, karcinoma grlića materice, karcinoma endometrija, karcinoma vulve, tumora glave i vrata, karcinoma pluća, karcinoma jednjaka, te kod sarcoma mekih tkiva.

Prema riječima prof. dr. Semira Bešlije, šefa Klinike za onkologiju, brahiterapijski uređaj „Bravos“ posjeduje veći broj kanala što u budućnosti omogućuje i planiranje brahiterapijskog tretmana i liječenja pacijenata i drugih lokalizacija osim ginekoloških.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, je istakla da je nabavka novog brahiterapijskog aparata sa 3D softverom za planiranje brahiterapijskog tretmana u kombinaciji sa postojećim 4D CT simulatorom veliki napredak za budućnost radioterapije, saopćeno je iz KCUS-a.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.