online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Karić: Sarajevo je grad u kojem su njegove različitosti – njegovo najveće blago

Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća, uručio je „Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva“ u 2021. godini za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti prof. Asimu Horoziću, redovnom profesoru na Akademiji dramskih umjetnosti u svojoj rodnoj Tuzli i jednom od najplodnijih kompozitora u BiH. U Sarajevu se obrazovao na Muzičkoj akademiji. Uskoro dočekujemo i njegovu četvrtu operu „Derviš i smrt”. Za Sarajevo ga vežu praizvedbe i premijere njegovih opera u Narodnom pozorištu: „Zmaj od Bosne”, „Aska i Vuk” i „Hasanagica” koja je na sceni više od 20 godina i s kojom se sarajevska opera promovisala na brojnim gostovanjima.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja se tradicionalno održava 6. aprila, u povodu obilježavanja Dana grada Sarajeva, a čije je održavanje zbog pandemije COVID-19 prolongirano, održana je sinoć u Vijećnici. Gledaoci TVSA pratili su svečanost uživo.

Goste i zvanice je u ulozi domaćina pozdravio predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović koji je istakao da se dodjelom nagrada i priznanja Grada Sarajeva simbolično odužujemo zaslužnim građanima i prijateljima grada Sarajeva koji su svojim angažmanom učinili izuzetan doprinos razvoju grada, njegovom ugledu i afirmaciji na regionalnom i internacionalnom planu.

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, u svom izlaganju podsjetila na prošlost grada Sarajeva. “Njegova burna historija učinila ga je jednim od najšarolikijih svjetskih gradova, gdje je kao rijetko gdje uočljiva linija između Istoka i Zapada. Sarajevo je grad u kome su njegove različitosti – njegovo najveće blago i ono sa čime se Sarajlije i Sarajke posebno ponose kada ga svojim gostima pokazuju”, dodala je gradonačelnica Karić.

Nagradu „Graham Bamford“ primio je Adnan Hadžiahmetović.
Čin u kome je kao slučajni prolaznik, bez odlaganja, spremno skočio u Miljacku i našem sugrađaninu spasio život je odraz njegovog bića u cjelini i čin vrijedan nagrade.

Nagrada „Graham Bamford“ uručena je i Ausiliji Inaudi, dok je “Plaketa Grada Sarajeva” pripala prof. dr. Selmi Filipović, dr. Dunji Latifić-Jasnič.
U nastavku sjednice, priznanje „Počasni građanin Grada Sarajeva“ primio je Jure Franko, Zoran Janković i Josip Muselinović.

Priznanje „Počasni građanin Grada Sarajeva“ primio je i ambasador Diego Enrique Arria Salicetti. Ovaj uspješan političar i diplomata iz Venecuele, ali najprije intelektualac, nije nikada prestao ukazivati na zločine i na neadekvatnu reakciju institucija međunarodne zajednice, spram agresije na Bosnu i Hercegovinu.

„Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2021. godini za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva uručena fra Ivi Markoviću, bosanskom franjevcu koji djeluje u Sarajevu na Franjevačkoj teologiji, predaje pastoralnu teologiju i bavi se pastoralom studenata, teološkim, ekumenskim, glazbenim i mirovnim radom.
Za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja nagrada je uručena i prof. dr. Arziji Pašalić, vanrednom profesoru i dekanu na Fakultetu zdravstvenih studija UNSA.

Na kraju je „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2021. godini za doprinos u oblasti zdravstva i socijalne zaštite uručena Udruženju za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „Oaza“.

Prigodni program u režiji Dine Mustafića je sjednicu učinio posebno svečanom.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia