online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Kanton Sarajevo priprema zakon o socijalnom poduzetništvu

Kanton Sarajevo započeo je pripreme na izradi prednacrta Zakona o socijalnom poduzetništvu KS, a riječ je o dokumentu, planiranom strategijom razvoja Kantona Sarajevo.

Cilj zakona je podsticaj zapošljavanja teže zapošljivih kategorija stanovništva, među kojima su osobe sa invaliditetom, osobe iznad 50 godina koje su dugo vremena na biroima za zapošljavanje, žene, mladi te boračka populacija.

Stručna savjetnica u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS Rada Lukić najavila je da će novi zakon osigurati sistemsko rješenje i nadogradnju kompletnog pravnog okvira za lakše zapošljavanje tih kategorija stanovništva, kao i primjenu prava u segmentu socijalnog poduzetništva.

Tekst zakona predviđa jasno definiranje socijalnog preduzeća, kao i formiranje registra socijalnih poduzetnika na području KS, kao baze za kreiranje programa podrške i mjera olakšica za ta preduzeća, u skladu sa njihovim specifičnim potrebama.

Predviđeno je, između ostalog, i formiranje Centra za socijalno poduzetništvo u KS-u, gdje će se pružati stručna i savjetodavna podrška za pokretanje biznisa, prekvalifikacije i dokvalifikacije…

O tome je razgovarano na debati o temi “Socijalno poduzetništvo i mogućnosti zapošljavanja” koje je organizirao Centar za razvoj društvenog preduzetništva (CDP) „Globus”, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, u okviru projekta Agenda za socijalno preduzetništvo.

Koordinatorica u CDP-u Anita Šimundža istakla je da u Kantonu Sarajevo i BiH postoje brojni primjeri uspješnog rada u segmentu socijalnog poduzetništva, ali da je vrlo važno da institucije sistema prepoznaju ovaj oblik djelovanja i kreiraju jedinstven zakonski okvir.

Navela je da je ova organizacija, kroz navedeni projekt, podržala pet poslovnih subjekata koji funkcioniraju po principima socijalnog preduzetništva.

Osim predstavnika Kantona Sarajevo i CDP-a, debati su prisustvovali i predstavnici  organizacija civilnog društva, socijalnih preduzeća i eksperata za ovu oblast, kao i predstavnici Holandske ambasade, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS-a.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia