online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Kampus UNSA će biti jedan od novih simbola Sarajeva

Potpisan je Sporazum o realizaciji Projekta urbane regeneracije Kampusa.

Projekt finansira Europska investicijska banka u partnerstvu sa Francuskom razvojnom agencijom te ima za cilj izradu novog master plana Kampusa UNSA s ciljem izmjene dijela regulacionog plana Kvadrant C1 Marijin Dvor u obuhvatu Kampusa.
Kako je nakon potpisivanja Sporazuma izjavio premijer Forto, prošlosedmičnim uklanjanjem ruševnih zgrada započeo je proces transformacije Kampusa. Prema njegovim riječima, master plan će pokazati kako će kompleks u konačnici izgledati.
“Posebnu zahvalu dugujemo Evropskoj investicijskoj banci, s kojom smo prije tri godine započeli proces koji je rezultirao tako što su donirali milion maraka za izradu master plana, te će nam jedna od najboljih konsultantskih kuća nacrtati ono što Univerzitet želi”, kazao je premijer Forto.  
Objasnio je da je rok za izradu master plana 12 mjeseci, a da nakon toga slijedi pretvaranje tih ideja u regulacioni plan, te investiranje. Kako je dodao, u projekt su uključene sve relevantne institucije, ali je naglasio da je veoma bitno da i građani budu uključeni.
Zašto u kampusu ne bi imali veliki park? Zašto pasarelom Kampus ne bi povezali s drugim dijelom Univerziteta koji se nalazi preko glavne ceste? Zašto to sve ne bi spojili sa pješačkom zonom u Vilsonovom šetalištu”, naveo je premijer Forto, pozivajući građane da da prate razvoj procesa.
Izrazio je nadu da će građani ovo prepoznati kao jedan od najznačajnijih razvojnih projekata u BiH.
“Infrastruktura za naučnu, studentsku i lokalnu zajednicu koju možemo na tom mjestu sagraditi u narednih nekoliko godina može postati jedan od novih simbola Sarajeva i razlog zašto neko želi doći da živi i stvara u Sarajevu”, kazao je premijer Forto.

Matt Lally iz britanske kompanije “Arup”, koja sa lokalnim  partnerima radi kao konsultant na realizaciji Projekta, pohvalio je koordinaciju institucija te kazao da se raduje saradnji. Za master plan je kazao da će biti fantastičan, jer će sadržavati kombinovane ideje svjetskih i lokalnih stručnjaka.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia