online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Kako se ponašati pri susretu sa zmijama?

Proteklih nekolko dana građane je uznemirila pojava zmije u sarajevkom naselju Alipašino polje.

Za Sarajevsko jutro govorila je Ajla Ališah sa Veterinarskog fakulteta UNSA. Kaže da je ljudski nemar jedan od faktora zbog čega dolazi do pojave zmija u urbanim područjima.

“Ja bih voljela da građanima pojasnimo jednu stvae. Teritorija svakog živpg bića determisana je izvorima hrane. Ono gdje se životinja kreće, kreće se gdje ima mogućnost da se pojavi, da nađe partnera i odgaja svoje mlade. Iz godine u godinu imamo razgovore vezano na ovu temu i mi se vraćamo jednom te istom uzroku – to je čovjek i ljudski nemar“, kazala je Ališah.

Dodaje da je u prirodi sve lijepo zaokruženo, lanac ishrane koji se veže jedan za drugim u prirodi funkcioniše kako treba. Gdje se čovjek upetlaj, često dolazi do raskola.

Kako da razlikujemo koja je zmija otrovna, kako i na koji način se postaviti i ponašati?

“U BiH imamo tri otrovnice, među kojima je prva poskok. Karakteristika otrovnica je da na gornjoj površini tijela imaju krivudavu i glava im nije zaobljena. Na glavi imaju kao rog i to je nešto po čemu možemo razlikovati poskoka. Ostale zmije koje se nalaze kod nas u urbanim sredinama su vodene zmije koje se vežu za vodene tokove bogate štakorima, miševima, njihovim izvorima hrane. Takve zmije vrlo često možemo vidjeti na koritima Miljacke, Vilsonovom šetalištu, ali su one bezopasne”, kaže Ališah.

Zmije pri prvom ujedu ne ispuštaju otrov

Kako reagovati ukoliko se susretnemo sa zmijom?

“Nijedna životinja neće napasti bez razloga, napast će u samoodbrani. Ovom prlikom bih spomenula kolegicu Emru Hamidović, koja je doktor veterinarske medicine, strašnih zaljubljenika u izučavanju zmija koja je rekla da zmije neće ispustiti otrov, to je ujed upozorenja. Zmije ne čuju dobro ali osjete vibracije. Glasno vikanje, neće ništa proizvesti ali udaranje, stvaranje vibracija će itekako ih upozoriti na naše prisustvo. Najbolje bi bilo jednostavno se odmaknuti i zaobići životinju”, istakla je.

Detaljnije o tome kako se ponašati pri susretu sa zmijom ali i lisicama, pogledajte u nastavku.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia