online slots game malaysia
Sarajevo

Kako izgleda potencijalni, novi sastav Skupštine KS?


Rokovi za uspostavu vlasti ističu, a rijetki žele govoriti o imenima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Kada je riječ o Kantonu Sarajevo, ta slika iz dana u dan postaje jasnija. Iako zvanično – sastanaka o ovom pitanju još uvijek nema, nezvanično saznajemo da su oni svakodnevni i da se razgovara i o resorima i o imenima.


Sastav rukovodstva Skupštine KS mogao bi biti poznat u petak. Međutim, iz nezvaničnih izvora saznajemo da će konačna odluka biti donesena kada se dogovori ko će biti mandatar za sastav nove Vlade KS.

Ipak, uspjeli smo saznati da bi, kako sada stvari stoje, sastav rukovodstva trebalo izgledati kao i u proteklom mandatu, osim što će umjesto Smiljane Viteškić iz Kluba Srba, to mjesto zauzeti Igor Stojanović iz SDP-a, koji je predsjednik tog Kluba, što nam je lično i potvrdio.

Kada je riječ o Klubu Hrvata, na tom mjestu, kako opet nezvanično saznajemo, treba ostati Danijela Kristić iz Naroda i pravde. Damir Marjanović iz Pokreta za nove generacije, također član kluba Hrvata, kaže da nema pretenzija da bude na toj poziciji.

Klub ostalih u rukovodstvu i dalje će predstavljati Vibor Handžić iz Naše stranke kao i u prethodne četiri godine. A kada je riječ o Klubu Bošnjaka, postoji mogućnost da na toj poziciji ostane Elvedin Okerić iz Naroda i pravde, međutim nije isključeno da u petak prije zasjedanja Skupštine na sjednici Kluba bude predloženo još imena.

Kada je riječ o izvršnoj vlasti, sve stranke imaju svoje pretenzije na resore. Ne žele zvanično govoriti, no, nezvanično, SDP, barem dio kantonalne organizacije te stranke smatra da bi trebali preuzeti Ministastvo rada i socijalne politike. SBiH ima više zahtjeva: neki od njih su Ministarstvo zdravstva, privrede, kao i Ministarstvo komunalne privrede i prostornog uređenja. A kada je riječ o tom ministarstvu, iz nekoliko izvora saznajemo da postoji spremnost jednog dijela nove parlamentarne većine da se to ministarstvo ponovo razdvoji u neko dogledno vrijeme, no pitanje je koliko je to realno za očekivati u praksi.

I dalje, ime koje se najčešće spominje na poziciji mandatara, odnosno budućeg premijera KS jeste lider Naše stranke Edin Forto, koji je i u prethodnom periodu obavljao tu funkciju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Kako izgleda potencijalni, novi sastav Skupštine KS? 0 0 vote Article Rating […]

Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia