online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Kada na snagu stupaju sporazumi koji će građanima Zapadnog Balkana olakšati putovanja, studiranje i posao?

Tokom osmogodišnjeg Berlinskog procesa, prošle sedmice šest zemalja Zapadnog Balkana konačno su postigle konkretne dogovore. Potpisana su 3 sporazuma koja se zasnivaju na međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija između ovih zemalja. Ono što je glavno pitanje jeste, hoće li ovo zemljama Zapadnog Balkana olakšati put ka EU.

Sporazumi bi trebali stupiti na snagu iduće godine nakon ratifikacije u parlamentima ovih 6 zemalja. Međutim, rok za ratificiranje nije preciziran.

Istina, proći će vremena dok u svakoj zemlji prođe ta procedura. Ja mislim da mi prije proljeća najranije ili malo kasnije možemo eventualno govoriti o realizaciji ovoga što je u nacrtu potpisano“, kaže Nerkez Arihodžić, bivši ambasador i savjetnik za vanjsku politiku u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

S obzirom na trenutnu brigu oko formiranja vlasti, u našoj zemlji bi to moglo ipak potrajati. Prema procedurama, Sporazum o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija stupa na snagu 3 mjeseca nakon ratifikacije, dok Sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija može trajati do 18. mjeseci. Kada je riječ o slobodi kretanja s ličnim kartama, predviđeni rok je do 30 dana nakon razmjenjenih (deponovanih) ratifikacija.

Koliko ja znam mi i prije ovoga smo mogli putovati u zemlje zapadnog balkana sa licnim kartama. Mislim da je daleko vaznije ovo sto se desilo sa diplomama. Mislim da je to medjusobno priznanje diploma bitan preduslov za formiranje jedinstvenog trzista rada sto je jako dobro ali jednako tako mislim da bi bio lijep iskorak od strane EU da se i ona pridruzi ovom sporazumu i da ona prihvati nase diplome ako je ikako moguce kao ravnopravnim“, kaže Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva i počasni predsjednik PDP-a.

Vi ustvari pokazujete Evropi da ste spremni biti dio veće zajednice. Jer ako nemate dobre odnose sa svojim prvim susjedima niti oni s vama onda teško da ćete moći naći zajednički jezik sa ostatkom članica EU. To je nekakav test te vrste, tako da su nacrti tih sporazuma potpisani a onda u skladu s našim zakonodavstvom treba provoditi donošenje zakona“, rekao je Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije i bivši ambasador.”


Stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta bitno je i za privredu i investicije. Podsjećamo, Berlinski proces uspostavljen je 2014., a uključuje institucije EU, kao i Međunarodne finansijske institucije, te civilno društvo u regionu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia