SarajevoVijesti

Kacila: Formirati tijelo koje će odmah raditi na nabavci vakcina

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH prof. dr. Mirsad Kacila, uime Odbora za zdravstvo pri parlamentu Federacije BiH, prisustvovao je današnjem sastanka u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu na kojem su teme bile aktuelna epidemiološka situacija i mogućnosti nabavke vakcina.

Kacila je naglasio da se Odbor za zdravstvo pri Parlamentu Federacije BiH uključio u cijelu priču oko epidemiološke situacije i nabavke vakcina zbog trenutnog stanja i alarmantne situacije u Sarajevu, gdje je evidentno svakodnevno povećanje broja zaraženih.

Istaknuo je da je nabavka vakcina jasno definisana, ali da je slika o cijelom tom procesu veoma konfuzna, jer se ne zna ko je odgovoran, niti ko pregovara o nabavci.

– Država je bila jedini adekvatan subjekt za nabavku vakcina, ali ona nije uradila posao. Mi ne možemo čekati da to uradi neko ko neće ili je nesposoban, zbog čega smatram da se treba formirati tijelo koje će reagovati odmah i ostvariti rezulat što je prije moguće. U protivnom, bojim se da vakcinu nećemo vidjeti još nekoliko mjeseci – rekao je Kacila.

Upozorava na vapaje koji dolaze iz KCUS-a i Opće bolnice u Sarajevu, gdje su kapaciteti za smještaj pacijenata u potpunosti popunjeni, zbog čega oboljeli leže po hodnicima, uz prijetnju eksponencijalnog rasta broja zaraženih.

– Veliki broj naših kolega po bolnicama je zaražen i smatram da mora postojati konkretnija i adekvatnija reakcija svih nivoa vlasti, uključujući federalne i kantonalne vlade kada su u pitanju mjere za suzbijanje onoga što se dešava u glavnom gradu. Moramo da znamo da neke zemlje u svijetu sa mnogo manjim brojem oboljelih imaju strože mjere od nas danas – kazao je Kacila.

Ističe da ne zna koje mjere će biti uvedene, niti gdje će biti smješteni pacijenti s teškim kliničkim slikama, dok se javljaju sve teži i virulentniji oblici koronavirusa.

– Zbog toga vas molim da upozorenja prema građanima koji trebaju poštivati ove mjere budu drastičnija i efikasnija koliko je to moguće – zaključio je Kacila.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.