online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Jelena Trivić: RS duplo zaduženija od FBiH

Zastupnica PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Jelena Trivić, na društvenim mrežama objavila je podatke u zaduženjima entiteta. Njen tekst prenosimo u cjelosti.

“I dok nas vlast ubjeđuje kako čine sve da poboljšaju ekonomski standard naroda u Republici Srpskoj, zvanični i potpuno uporedivi podaci javnog duga po entitetima pokazuju da smo podjednako duplo zaduženi od th i drugo biće. Dokument koji je objavilo Ministarstvo finansija i trezora BiH pokazuje ukupan dug BiH, kao i dugove po entitetima.

Ovaj dokument je sastavljen na osnovu podataka koje su Ministarstvu finansija BiH dostavila institucionalna ministarstva.Ukupan javni dug Republike Srpske zaključno sa datumom 30.6.2021 godine iznosi 6 milijardi i 388 miliona dok je ukupan javni dug FBiH 6 milijardi i 319 miliona.S obzirom da je tržište FBiH oko dva puta veće od tržišta Republike Srpske, mjereno je bruto domaćim proizvodima, mjereno je brojem stanovnika, ukazuje da smo duplo duplo dužniji Federaciji. Naš udio duga u BDP-u je preko 57%, dok je u Federaciji 28%. Prema drugom pokazatelju relativne obaveze, naš javni dug po glavi stanovnika iznosi oko 5,600 KM, dok je u FBiH oko 2,900 KM.Ono što su poslanici SNSD-a uvijek isticali jeste da ovi podaci nisu uporedivi jer dug FBiH ne sadrži dug kantona.

Ako malo bolje pogledamo tabelu koja pokazuje unutrašnje zaduživanje po entitetima vidjet ćemo da je za FBiH kanton dugačak, dok je ovaj dug za Srpsku naravno 0 jer nemamo kantone. To ukazuje na činjenicu da su podaci potpuno usporedivi.Veliko opterećenje Republike Srpske predstavlja i dug sistema javnog zdravlja, koji prema podacima koje iznosi Ministarstvo zdravlja Republike Srpske iznosi 1 milijardu i 60 miliona, što ne uključuje ukupan dug.Ne zelim ni u kom slucaju da “navijam” za drugi entitet, niti imam namjeru da se preselim tamo, kako mi je dva puta receno u Narodnoj skupstini, jedna od Zore Vidovic, jedna od Natase Radulovic, samo zelim da ukazem na katastrofalnu politiku u prvoj mjesto dug kojim kontinuirano vodi Vlada Republike Srpske. Sav patriotizam ili bolje rečeno “patriotizam” SNSD-a može stati u ove podatke.

O ovim i mnogim drugim temama biće reči na redovnoj sednici Narodne skupštine koja počinje sutra.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia