online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Jahić za TVSA: Za ulazak u EU zrakoplovstvo BiH je ispunilo sve standarde, neće biti dodatnih zahtjeva

Mehmed Jahić, supervizor u Centru oblasne kontrole zračne plovidbe Sarajevo, u Sarajevskom jutru podijelio je iskustva o načinu rada u pandemiji, uz što navodi pozitivne predikcije kada je riječ o kontroli zračne plovidbe iznad Bosne i Hercegovine.

– Pandemija je utjecala na nas izuzetno negativno, ali zahvaljujući dobrom menadžmentu agecija je uspjela opstati. Neprofitabilna smo organizacija, tako da od korisnika naših zračnih prostora i usluga ,naplaćujemo onoliko koliko nama treba da držimo sistem adekvatnim za pružanje usluga. U momentu kada nemate korisnika zračnog prostora nemate ni budžeta. Taj teški period je iza nas, a ove godine očekujemo još bolje brojke spremni. Koordiniramo na sedmičnom nivou sa Briselom koji je naš partner, te imamo predikacije o povećanju saobraćaja – kazao je Jahić.

Ukazao je na razvijenost sistema zrakoplova, rekavši: ” Sutra da BiH uđe Evropsku uniju (EU) zrakoplovstvo ne bi imalo dodatne zahtjeve za ulazak u EU. U potpunosti smo u skladu sa svim standardima što se tiče opreme, procedura, tehnologija, rada i preporučenih praksi.”

Osvrnuvši se na nedavnu situaciju u susjednoj državi Hrvatskoj, naglasio je su to letjelice konstruisane na takav način da je njihova detekcija otežana u smislu sigurnosti i odbrane neba nad BiH. To je domena Ministarstva odbrane BiH, a mi sa tim nemamo dodirnih tačaka.

– Ne bismo primijetili takvu letjelicu, sigurno, s obzirom na to da vojna tehnologija koju koristimo, značajno se razlikuje – jedno i drugo se zovu radar, ali radari koje mi koristimo su sekundarne prirode, odnosno koriste interakciju između zrakoplova i našeg rada. Mi šaljemo upit i dobijamo informaciju o parametrima leta od zrakoplova. Vojne letjelice, pak, koje nemaju takav uređaj i namjerno ne odgovaraju na upite,a vojska u tim sluačjevima koristi primarne radare – radio signale koji se odbijaju od tijelo letjelice, te tako dobijaju povratnu informaciju o poziciji i brzini takvih ciljeva. Ne bavimo se detekcijom takvih letjelica i nemamo resurse koji bi to omogućili. U Evropi nijedna civilna kontrola zračne plovidbe to ne radi. – objasnio je Jahić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia