online slots game malaysia
KulturaVijesti

Izložba ‘Galerija uvreda’ otvorena u Historijskom muzeju BiH

Izložba ‘Galerija uvreda’ otvorena je sinoć i trajat će do 11. oktobra u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu. 

Kako je za Fenu izjavila idejna kreatorica projekta Jasmina Mršo, jedan od ciljeva izložbe je prouzrokovanje zakonske izmjene kako bi se govor mržnje adekvatno sankcionirao.

– Galerija Uvreda je projekat nastao 2017. godine kao inicijativa mladih aktivista iz devet različitih političkih stranaka iz FBiH i RS-a, koji su kroz edukativne treninge učili o zajedničkoj borbi protiv govora mržnje i nasilnog ekstremizma na internetu. Oni poslije mogu lobirati sa zastupnicima u državnom parlamentu za zakonske amandmane o kažnjavanju govora mržnje  – izjavila je Mršo.
 
Dodala je da galerija služi da podigne svijest o tome šta se dešava u online prostoru i kakve posljedice može imati. 

Grupa mladih je izlagala anonimne primjere govora mržnje na internetu i na taj način pokrenula diskusiju o razlikama slobode izražavanja i govora mržnje. U 19 sati održana je diskusija o mogućim zakonskim rješenjima za ovaj problem.

Projekt finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a njegovu provedbu podržava Međunarodna organizacija za migracije (IOM). 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia