online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Izgradnja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu biće finansirana grantom Saudijskog fonda

Svečanost otkrivanja kamena temeljca i prijem povodom početka izgradnje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu upriličeni su danas u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, što predstavlja veliki trenutak za UNSA i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Projekt izgradnje i opremanja Biblioteke, zahvaljujući grantu Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, najveća je poslijeratna investicija u univerzitetsku infrastrukturu, čijom će realizacijom UNSA postati vlasnikom zdanja koje će, osim svog nesumnjivog društvenog i kulturnog značaja, biti upamćeno i kao simbolično obilježje prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.
Rektor Škrijelj je istakao da je danas poseban dan u historiji UNSA koji predstavlja vizionarski korak ka ostvarivanju posvećenosti akademskoj izvrsnosti i stvaranju živopisnog i održivog kampusa za buduće generacije.


“Izraze zahvalnosti upućujemo Kraljevini Saudijskoj Arabiji i kraljevskoj porodici za njihovu nepokolebljivu podršku obrazovanju, istraživanju i kulturnom razvoju, iskazanu i kroz plemenitu Viziju 2030. Ova značajna investicija, najveći kapitalni projekt našeg univerziteta nakon rata, svjedoči o posvećenosti i prijateljstvu između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH. S ponosom i dubokom zahvalnošću danas odajemo priznanje velikodušnoj donaciji Saudijskog fonda za razvoj koja je omogućila ostvarenje ovog projekta“, naglasio je rektor Škrijelj.
Dodao je i da će Biblioteka UNSA postati prepoznatljivi centar bibliotečko-informacijskih usluga namijenjen studentima, nastavno-naučnom kadru i široj akademskoj zajednici.
“Centralizacijom bibliotečkih resursa na UNSA kreirat ćemo pristup kolekcijama za više od 22.000 korisnika”, rekao je Škrijelj.
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk je ovaj m povodom naveo da će zgrada Biblioteke UNSA biti najvidljiviji most prijateljstva između Saudijske Arabije i BiH.
“Zahvalni smo Saudijskoj Arabiji na ovoj investiciji. Biblioteka je simbol znanja, kulturnog uzdizanja, komunikacije i vjerujem da će se naša saradnja i prijateljstvo razvijati upravo u tim pravcima u budućnosti. Kao što danas polažemo kamen temeljac za Biblioteku, ja želim da vjerujem da je ovo kamen temeljac za izgradnju modernog Univerzitetskog kampusa, u kojem ćemo, pored savremenih univerzitetskih objekata, kreirati i sportske, kulturne i druge društvene sadržaje za naše studente. Time bi Sarajevo pozicionirali regionalnim univerzitetskim gradom, te bi svi mi dobili jedan urbani prostor koji bi bio ponos ne samo Sarajeva već i BiH”, istakao je premijer Uk.
Njegova ekselencija Al-Khateeb je naglasio da ovaj projekt predstavlja potvrdu bliske saradnje između dvije zemlje:
“Ovaj projekt odražava snažne i trajne razvojne veze između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH koje su počele prije tri decenije. Uvjereni smo da će nova biblioteka biti od ključne važnosti u ispunjavanju obrazovnih potreba studenata i studentica Univerziteta u Sarajevu, ali i šire zajednice”, rekao je Al-Khateeb.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia