online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Izetbegović poziva međunarodnu zajednicu da se uključi u rješavanje političke krize

Kraj političke krize u Bosni i Hercegovini još uvijek se ne nazire. Milorad Dodik ne želi sastanak s Bakirom Izetbegovićem ako će njemu prisustvovati, evropski tutori kako ih Dodik naziva. S druge strane Izetbegović poručuje da sastanka neće biti dok god Dodik ne odustane od blokada državnih institucija. Dragan Čović smatra da je neophodno kompromisno rješenje.

Ko je koga zvao na sastanak, a ko koga odbio tema je oko koje se Dodik i Izetbegović proteklih dana prepucavaju u medijima dok je i dalje blokiran rad državnih institucija. Jedan želi sa strancima, drugi ne želi i tako u nedogled. Bakir Izetbegović u ovom slučaju kategoričan.

 „Ako imate stranu u Bosni i Hercegovini koja misli da ima pravo negirati genocid, slaviti ratne zločince, nepoštovati Ustav, nepoštovati presude Ustavnog suda, vladavinu zakona, teritorijalni integritet, dakle bazične stvari, onda teško da se s njima možete dogovarati. To je razlog zašto ja ne želim da sjednem s njima u ovome formatu sa Čovićem i Dodikom. On bi htio da samnom sada otvori pregovore pošto je proiveo situaciju na način kako je to uradio“ naveo je predsjednik SDA.

 S druge strane, Milorad Dodik je i učešće na samitu nesvrstanih u Beogradu iskoristio kako bi poslao poruku da su isključivi krivci za stanje u BiH stranci.

“Bosna i Hercegovina je zemlja pod protektoratom SAD-a, dijela evropskih zemalja, Japana i Kanade, udruženih u namjeri da njihova rješenja nametnu ljudima u BiH. Nerazumijevanje i uplitanje ovih aktera, i to mahom razvijenih zemalja, evropskih i svjetskih sila, u unutrašnje prilike u BiH i regionu, dupli standardi koji su primjenjivani kako devedesetih tako i danas doveli su našu zemlju do ruba raspada”  poručio je Dodik.

Bakir Izetbegović poziva da se u rješenje problema uključi međunarodna zajednica.

 „Mislim da su nam tu neophodni prijatelji iz međunarodne zajednice jer ovaj problem koji sada imamo je između OHR-a i strane koju predvodi Dodik i vlasti u RS-u i OHR je zadužen direktno za rješavanje ovakvih situacija kakvu sada imamo“  Dragan Čović je, kaže, prošle sedmice razgovarao sa Izetbegovićem i Dodikom, ali odvojeno. Sve strane, poručuje, traže mogućnost da profunkcionišu zakonodavna i izvršna vlast, ali ne ide to tako lako. Upravo zbog toga, neophodnoje prisustvo predstavnika međunarodne zajednice.

 „Taj dio razgovora još uvijek traje, nema nekog iskoraka u dogovoru“  „ Ja osobno mislim da bez međunarodne zajednice nije moguće to napraviti danas, ali osnovu posla moramo uraditi mi. Svi su nam kazali, bez izuzetka i američki predstavnici ali i svi drugi. Mi moramo naći rješenja, a oni su tu da nam pomognu“ poručio je lider HDZ-a.

A rješenja su potrebna što prije, kako zbog najavljivanih izmjena izbornog zakona tako i zbog činjenice da BiH još uvijek nema usvojen budžet za tekuću godinu. Da bi se bilo šta od toga pokrenulo, održao sastanak ili slično, neophodno je da državne institucije profunkcionišu, odnosno dok se političari iz RS-a ne vrate na posao, zaključuje Izetbegović.

                               Nedim Selimbegović, novinar TVSA                               

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia