online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Iz Transparency International-a: Strankama se tokom političkih kampanja isplati kršiti Zakon o finansiranju političkih stranaka

Zašto i zbog čega političke partije u Bosni i Hercegovini mogu teško opravdati ogromne troškove posljednje izborne kampanje govorili smo u Špici sa Ivanom Korajlić, direktoricom Transparency International BiH.

Ono što govore podaci do kojih je već ranije došao Transparency International BiH da su razlike, u troškovima izborne kampanje i koliko su stranke prijavile, u više od milion ipol KM, što je vrlo konzervativna procjena, jer kako Korajlić navodi, nisu pratili sve oblike oglašavanja.

Ono na šta je najnovije ukazao Transparency International BiH je činjenica da se stranke finansiraju iz nelegalnih izvora, odnosno da se finansiraju od strane kompanija koje dobivaju tendere i ugovore od organa izvršne vlasti što je suprotno Zakonu o finansiranju političkih stranka te je podnesene prijave protiv devet političkih stranaka.

“Najviše tih donacija imao je SDP, tu su SDA, HDZ, Narod i Pravda, Stranka za BiH, Hrvatska republikanska stranka, Socijal demokrate, Republička stranka Srpske, Pokret za modernu i aktivnu Krajinu i slično.”- kazala je direktorica ove organizacije te dodala: “Njima se aposlutno isplati kršiti zakon, ako im trebaju za izbornu kampanju sredstva mogu da uzmu te donacije, čak i prijave i kasnije ako se utvrdi da su prekršili zakon, jednostavno vrate te donacije i ispadne da su primile neku vrstu pozajmice”.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia