online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Iz resornog kantonalnog ministarstva podsjećaju operatore na obavezu mjerenja emisija iz postrojenja za sagorijevanje

Povodom nastupajuće grijne sezone, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, gradenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo podsjeća operatore postrojenja za sagorijevanje da su dužni obezbijediti mjerenja emisija iz ložišta u svrhu utvrdivanja tačnih podataka o ispuštanjima zagađujućih materija u zrak, te poređenja s propisanim graničnim vrijednostima.
Ova obaveza je utvrđena Odlukom o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, Pravilnikom o monitoringu emisija zarađujućih materija u zrak, kao i Pravilnikom o graničnim vrijednostima emisije u zrak iz postrojenja za sagorijevanje, donesenim na osnovu Zakona o zaštiti zraka.

Operatori postrojenja za sagorijevanje dužni su jednom godišnje obezbijediti mjerenja emisije ložišta snage 50 kW i veće, putem laboratorija koje posjeduju akreditaciju izdatu od Instituta za akreditacije BiH, tj. da su akreditovane prema standardu BAS EN ISO/IEC 17025 za oblast „zrak-emisije iz stacionarnih izvora”.

Izvještaj o izvršenom mjerenju u propisanoj formi operatori su dužni dostaviti Centru upravljanje kvalitetom zraka Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, ul. Reisa Džemaludina Čauševića 1.

Uputstvo za popunjavanje Izvještaja, kojeg je u saradnji s operatorom obavezna popuniti akreditovana laboratorija, kao i Obrazac Izvještaja, dostupni su na web stranici Ministarstva, na mkipgo.ks.gov.ba/obrasci.

Ministarstvo će priznavati izvještaje dobijene isključivo od operatora, pripremljene na Obrascu od strane akreditovanih laboratorija, s kompletnim i ispravnim podacima, na način kako je predvideno Uputstvom. U suprotnom, izvještaj će biti vraćen i smatraće se da obaveza iz navedenih propisa nije izvršena.

Naime, u ranijem periodu je uočeno da veliki dio izvještaja ne sadrže kompletne podatke, pa čak i krucijalne za obradu i unos u Bazu podataka, kao i zadovoljenja graničnih vrijednosti emisija. Također su uočena i odstupanja kod rezultata mjerenja u odnosu na očekivane za korištena goriva i vrstu postrojenja za sagorijevanje, što otvara prostor za sumnju u vjerodostojnost mjerenja i manipulacije rezultatima.

S obzirom na kompleksnost problema da se utvrdi stvarno stanje kod emitovanja zagađujućih materija u zrak, od presudnog značaja je da se prikažu istiniti i objektivni rezultati.

Napominjemo da nadzor nad provođenjem navedenih propisa vrši nadležna Kantonalna inspekcija zaštite okoliša, a za neizvršavanje obaveza propisane su i sankcije Odlukom o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia