online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Iz “Kruga 99”: Odštampani glasački listići s neustavnom formulacijom za članove Predsjedništva BiH

– Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 saopćila je da su ih članovi i prijatelji Kruga 99 koji žive u inozemstvu informisali da je na glasačkim listićima koji su počeli pristizati na njihove adrese za predstojeće izbore naslovljena neustavna formulacija koji se tiče glasanja za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ističu da su u izbornim listićima definisane opcije: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – bošnjački član, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – hrvatski član i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine  – srpski član.

– To je u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine, član 5., kao i Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, član 8.1, koji jasno određuju da se iz bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine bira jedan Bošnjak i jedan Hrvat, a iz bh. entiteta Republika Srpska bira se jedan Srbin. Davanje atributa na pomenuti način sugeriše da se navodno bira bošnjački član, hrvatski član i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine odnosno da se biraju predstavnici naroda, što niti je tačno i niti ustavno. Takvom netačnom redefinicijom etničke atribucije iz temelja bi bio urušen postojeći politički sistem, demokratski sadržaj i mogućnosti demokratskog razvoja BiH. Jedina pravilna i ispravna ustavna formulacija je: “član Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Bošnjak, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Hrvat i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Srbin – naglašavaju je iz ove asocijacije.

Krug 99, kako se navodi u saopćenju za javnost, iz navedenih razloga traži da Centralna izborna komisija odmah i neizostavno povuče sve neispravne glasačke listiće koji sadrže neustavne formulacije te da o svome trošku odštampa nove ispravljene glasačke listiće koji se tiču izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia