online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Iz dnevnika TVSA/ U BiH nedostaje više od 6 hiljada radnika

Problem nedostatka radne snage u Bosni i Hercegovini sve je izraženiji. Prema posljednjim informacijama nedostaje više od 6 hiljada radnika. Dok se vlasti hvale novim zapošljavanjima, poslodavci radnike uvoze iz inostranstva. Najteža situacija je u građevinarstvu i ugostiteljstvu. Postavlja se pitanje ko je kriv, vlast ili poslodavci?

Anketa koja je obuhvatila 1288 poslodavaca pokazala je zabrinjavajuće rezultate. Prema zvaničnim podacima nedostaje više od 6000 radnika, a prema nezvaničnim nekoliko desetina hiljada. Poslodavcima u našoj državi nije preostalo ništa drugo, osim uvoza radne snage. Pokazuju to i podaci federalnog zavoda za zapošljavanje.

„Evidentno je da posljednjih nekoliko mjeseci u Službe za zapošljavanje pristižu zahtjevi poslodavaca za zapošljavanjem stranaca kako bi se nadomjestio nedostatak određenih kvalifikacija iz domaće radne snage. Tu naravno prednjači građevinski sektor i veliki broj radnika iz Turske, Nepala dobija radne dozvole u FBiH’ objasnio nam je Omer Korijenić iz Zavoda za zapošljavanje.

Izdavanje radnih dozvola i jeste problem. Procedura kompleksna, zahtjevna i dugotrajna. Osim toga i kvote koje vijeće ministara defenira su simblolične.  Za ovu godinu predviđeno je samo 1600 radnika što je ispod svakog minimuma.

Komentar na svu potrebnu proceduru dala nam je Svetlana Cenić, eknomista: „Kod nas je to toliko komplikovan proces da bojim se da će biti još komplikovanije jer vlast, evo hoće da se bavi monetarnom politikom, a ne znaju to da riješe, znači da pojednostave bar proceduru jer niko od tih radnika neće ostati, oni se vraćaju kući.”

U Udruženju poslodavaca kažu kako su vlasti trenutnu situaciju mogle puno bolje iskoristiti. Potražnja za bh.proizvodima raste nakon dešavanja na svjetskom tržištu i otežanog uvoza roba iz Ukrajine i Kine.

„Da su bile neke ozbiljnije mjere ili da se politika fokusirala da iskoristimo trenutak u kojem se našla bh. privreda mogli smo zaista da zabilježimo rekordan rast i da imamo jednu cifru kojom bi se mogli zaista pohvaliti i da iskoristimo trenutak u kojem smo se našli da bh.proizvođači imaju veću zastupljenost kad je u pitanju broj zaposlenih” objasnio je Suvad Ećo iz Udruženja poslodavaca BiH.

Upravo su loše politike otjerale mlade ljude, poručuju ekonomisti. Takav način sada se vraća kao bumerang, pa umjesto domaće radne snage koja je

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia