SarajevoVijesti

Inspektori kontrolirali poštivanje mjera u tržnim centrima u KS, te autopijacu

Radi pojačane frekvencije kupaca tokom vikenda, saniratni inspektori, osim na mjestima javnog okupljanja, provodili su cjelodnevne inspekcijske nadzore s ciljem praćenja i kontrole poštivanja specifičnih higijensko-epidemioloških mjera u tržnim centrima. 
 
Za utvrđene nezakonitosti zbog kršenja mjera nadležnih organa izdato je 13 rješenja o otklanjanju nedostataka, te 13 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom izosu 24.000 KM. Od toga je 11 prekršajnih naloga u iznosu  21.500 KM izdato ugostiteljskim objektima i nargila barovima, dok su dva rješenja sa korektivnim mjerama i dva prekršajna naloga izdata i tržnim centrima, saopćeno je iz KUIP-a KS.
 
Građane i subjekte nadzora, radi izuzetno složene epidemiološke situacije u KS, iz KUIP-a KS pozivaju na maksimalano i dosljedno poštivanje svih propisanih mjera, donesenih s ciljem sprečavanja širenja zaraze uz najavu nastavka pojačanih kontrola dok statistike ne pokažu pad broja zaraženih u KS, odnosno dok epidemiološka situacija ne bude dovedena pod kontrolu. 

Sanitarni inspektori KUIP-a KS jučer u podnevnim satima počeli su usmjereni inspekcijski nadzor na Autopijaci Stup gdje je u momentu kontrole zatečeno više hiljada ljudi, bez ikakvog poštivanja higijensko-epidemioloških mjera.

Kako bi se osigurali uslovi propisani Naredbom, kojom je zabranjeno okupljanje više od 30 osoba na javnom mjestu, zatražena je asistencija policijskih službenika MUP-a KS, koji su osigurali više policijskih patrola PU Novi Grad. Osim toga, od redara firme City Park d.d, koja upravlja pijacom, naloženo je da se obavijeste kupci i prodavci da napuste prostor pijace, odnosno da se osiguraju uslovi u skladu sa propisanim mjerama.

U prisustvu kantonalnih inspektora, u roku od sat vremena, pijačni prostor je potpuno ispražnjen, a u međuvremenu je i sa ovlaštenim zastupnikom firme sačinjen zapisnik, kojim su naložene i po hitnom postupku hitno izvršene i uspostavljene higijensko-epidemiološke mjere, uz izdavanje prekršajnih sankcija propisanih Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Autopijaca, kao i druga mjesta potencijalnog javnog okupljanja, ostaće pod službenim nadzorom kantonalnih inspektora, kako bi se u najsloženijoj epidemiološkoj situaciji u KS od proglašenja epidemije spriječila javna okupljanja koja su ocijenjena najvećim rizikom za širenje zaraze, poručili su iz KUIP-a KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.