online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Inicijativa za izmjenu federalnog pravilnika o uslovima za određivanje zona sanitarne zaštite u KS

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je polovinom avgusta ove godine Nacrt privremene odluke o zaštititi izvorišta vode za piće “Sarajevsko polje” i uputila ga u skupštinsku proceduru do konačnog donošenja Privremene odluke o zaštiti ovog izvorišta.  

Nacrt ove odluke pripremila je komisija na osnovu Elaborata iz 2014. godine, koji je rađen na osnovama federalnog Pravilnika o uslovima za određivanje zona sanitarne zaštite i zaštitnih mjera za izvorišta vode za javno vodosnabdijevanje stanovništva iz 2012. godine.   

S obzirom na to da su ovim pravilnikom granice vodozaštitnih zona manje u odnosu na one iz Odluke iz 1987. godine, kao i da su mjere zaštite koje se njime propisuju nedostatne za kvalitetnu zaštitu izvorišta, komisija je predložila niz dodatnih istraživanja i strožjih mjera u predjelima na kojima će se vršiti istraživanja. Međutim, kao prioritetnu mjeru prije donošenja Privremene odluke o zaštititi izvorišta komisija je predložila hitnu izmjenu Pravilnika iz 2012. godine.  

– U svom stručnom osvrtu komisija je kao prioritetnu mjeru propisala izmjene i dopune Pravilnika iz 2012. godine kako bi se donijele strožije mjere, s ciljem jače zaštite izvorišta, posebno u urbanim dijelovima našeg kantona – naveo je ministar privrede KS Adnan Delić.  

Dodao je i da je Ministarstvo privrede, odnosno Vlada KS isključiva po pitanju zaštite izvorišta, te da će se sve preporuke stručne komisije ispoštovati. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia