online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Inicijalni sastanak Organizacionog odbora manifestacije ‘Odbrana BiH-Igman 2021’

Na inicijalnom  sastanaku Organizacionog odbora manifestacije Odbrana Bosne i Hercegovine „Igman – 2021“. za predsjednika izabran je pomoćnik ministra za boračka pitanja u Vladi FBiH Mirza Terzo, a za  podpredsjednike direktor JU Fond Memorijala KS Hazim Bahtanović, ministar za boračka pitanja u Vladi KS Omer Osmanović, te predsjednik Udruženja generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Rizvo Pleh.

Pozicija generalnog sekretara manifestacije i ove godine povjerena je Hamdiji Hasanoviću iz JU Fond Memorijala KS.

Na sastanku je donesena odluka o pokretanju manifestacije, ali kao što je to bio slučaj i prošle godine, progam će biti u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Slogan pod kojim će se i ovogodišnje izdanje ovog, svojevrsnog festivala patriotizma održati glasi: “Ostani kući i posvjedoči”.

“Kultura sjećanja mora biti, i jeste trajna kategorija kojom ćemo nastaviti sa baštinjenjem prošlosti, sa posebnim akcentom na period agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, ali javno zdravlje, i prije svega odgovornost prema sebi i drugima, predstavljaju matricu čijim okvirima ćemo prilagoditi sadržaje i ove godine. Ono što smatramo posebno bitnim jeste činjenica da smo uspostavili preliminarne kontakte i sa drugim gradovima u Bosni i Hercegovini gdje također planiramo održati određene segmente manifestacije, a sve u cilju izlaska manifestacije iz lokalnog konteksta sarajevske regije” poruka je sa današnjeg sastanka.

Prvi put, obilježavanje prokopavanja i puštanja u funkciju sarajevskog ratnog tunela, u javnom prostoru poznatijeg kao Tunel spasa, ove godine biće integrisano u programske sadržaje, s obzirom na to da je prepoznat kontekst ovog, historijski gledano jednog od najznačajnijih objekata za odbranu kako Sarajeva, tako i Bosne i Hercegovine u cjelosti, kao neodvojiv od narativa same manifestacije.

– Pored toga, plan je da od ove godine pokušamo involvirati proslavljene i dokazane kulturne radnike naše društvene zajednice kako bismo skupa, našim htjenjem i podrškom, a njihovim znanjem, osjećajem i smislom za estetiku, kreirali koherentnu i snažnu platformu kojom ćemo, što je moguće kvalitetnije, graditi kulturu sjećanja na časni period odbrane Bosne i Hercegovine od agresije. Jedan od prvih koji nam se bespogovorno stavio na dispoziciju, a kao posebno bitno potcrtavam da je to učinio pro bono, dakle bez potraživanja ikakve naknade, je naš ponajbolji filmski i pozorišni redatelj Dino Mustafić – istakao je Omer Osmanović, potpredsjednik Organizacionog odbora.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia