SvijetVijesti

Indeks percepcije korupcije: Čak 27 zemalja dobilo najnižu ocjenu u posljednjoj deceniji

– Slovenija je izgubila tri boda na ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije i pala za šest mjesta, a među susjedima Slovenije, najlošije je ocijenjena Mađarska, koja je izgubila 12 bodova od 2012. godine, a ovoga puta sa ocjenom 43 zauzima 73. mjesto

– Mnoge zemlje zabilježile su do sada najniži pad u posljednjih deset godina na Indeksu percepcije korupcije u svijetu, javlja Anadolija.

Prilikom objavljivanja ovogodišnjih rezultata, Transparency International naglašava važnost poštovanja osnovnih ljudskih prava za efikasnu borbu protiv korupcije. Uz nedostatak napretka u većini zemalja i istorijski niske rezultate u 27 zemalja, može se vidjeti smanjenje osnovnih prava i pad demokratskih standarda.

Čak dvije trećine svih zemalja na indeksu ocijenjeno je ocjenom ispod 50, a prosječna ocjena je 43. Uz Sloveniju, još 26 zemalja dobilo je najnižu ocjenu u posljednjoj deceniji.

Najviši na Indeksu percepcije korupcije su Novi Zeland, Finska i Danska (svi sa ocjenom 88), koji dijele prvo mjesto, a slijede ih Singapur, Švedska i Norveška 85. Sve ove zemlje karakteriše stabilna vladavina prava, jake nezavisne nadzorne institucije i širok društveni konsenzus o neprikladnosti zloupotrebe javnih funkcija i sredstava u privatne svrhe, objašnjavaju u TI-u.

Po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije Bosna i Hercegovina zauzela je treće najgore mjesto u Evropi sa ocjenom 35, na skali od 0 do 100, što je ukupno pozicionira na 110. mjesto od 180 zemalja, a lošiji rezultat imaju samo Ukrajina i Rusija. Ocjena je ista kao i prošle godine i najgora je u posljednjoj deceniji, jer BiH, za razliku od zemalja okruženja, nije ostvarila nikakav napredak na polju borbe protiv korupcije, prije svega zbog političke opstrukcije ključnih reformi.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.