Bosna i HercegovinaVijesti

Imunizacija u FBiH: Sa nešto iznad 26 posto potpuno vakcinisanih još daleko od optimalnog cilja

U petak je organizirana Treća škola imunizacije pod nazivom ”Imunizacija protiv COVID-19 i redoviti program imunizacije djece i mladih“, u okviru koje će biti razgovarano o imunizaciji stanovništva u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Simpozij je namijenjen doktorima medicine, specijalistima i specijalizantima iz obiteljske/porodične medicine, specijalistima i specijalizantima iz pedijatrije, specijalistima školske medicine, specijalizantima iz oblasti javnog zdravstva i studentima završnih godina opće medicine u Federaciji BiH.

Prof. dr. Aida Ramić-Čatak, pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH i suvoditeljica tima za komunikaciju za promociju cijepljenja u FBiH kazala je kako je današnji simpozij značajan skup posvećen dvjema značajnim temama, podizanju svijesti građana u vezi s promocijom vakcinacije protiv COVID-19 i programu obavezne vakcinacije kod školske djece i mladih.

”Mi smo u ovom trenutku negdje oko 30 posto vakcinisanih protiv COVID-a prvom dozom, nešto iznad 26 posto s drugom dozom što je još uvijek daleko od našeg optimalnog cilja“, rekla je Ramić-Čatak.

Doc. dr. Abel Baltić, generalni direktor JU ”Dom zdravlja” KS rekao je kako društveno odgovorni zdravstveni profesionalci žele ukazati na značaj vakcinacije, kako protiv COVID-19, tako i obavezne imunizacije djece.

Podsjetio je sve sugrađane da je vakcinacija vrlo značajna i da je najveći izum medicine, pronalazak vakcina te je i najviše života spašeno zahvaljujući vakcinama.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.