online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Hurtić: Zaštitimo djecu od svake vrste nasilja, jer ono ostavlja trajne ožiljke

U povodu 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić učestvovao je danas u radu konferencije pod nazivom “Djeca preuzimaju parlament”

Organizatori konferencije su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i UNICEF Bosna i Hercegovina.

S obzirom da su u radu konferencije učestvovala i djeca, ministar Hurtić je iskoristio priliku da im čestita ovaj dan, uz poruku da uvijek slijede principe na kojima počiva zaštita ljudskih prava. Poručio im je i da budnim okom prate kako rade političari, te da ih stalno podsjećaju na nedosljednosti u radu. 

Izrazio je i iskrenu zabrinutosti zbog nasilja sa kojima se susreću djeca u svijetu.

– Ne možemo danas da ne pomenemo stradanje i patnju djece u Gazi, Ukrajini, Siriji i drugim ratištima u svijetu. Koristim ovu priliku da izrazim bezrezervnu podršku svim naporima da se zaštite djeca i u ovim najtežim situacijama – izjavio je ministar Hurtić.

Podsjetio je na brojne slučajeve u Bosni i Hercegovini u kojima su se djeca, nažalost, našla s obje strane kruga nasilja, kao počinici i kao žrtve vršnjačkog nasilja.

– Djeca su svjedoci i žrtve porodičnog nasilja i najokrutnijih femicida u našem društvu, što je u njima dodatno potaklo osjećaj nesigurnosti i ranjivosti. Djeca su suočena i sa drugim oblicima i vrstama nasilja u različitim sferama društvenog života, ali i na internetu – kazao je Hurtić.

U svom je obraćanju zaključio da je potrebno stalno unaprjeđivati zakonodavstvo čiji dugoročni cilj treba biti bolji položaj djece u društvu, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia