online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Hrvat, Mioković i Kržalić za Polis: Zakonom o javnom okupljanju organizator ima obavezu staranja o sigurnosnoj situaciji

Sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo večerašnja je tema Polisa zbog incidenta koji se dogodio na turniru na Ilidži.

Gosti emisije su načelnik Sektora uniformirane policije kantonalne Uprave policije – Džafer Hrvat, predsjednik Komisije za sigurnost Zastupničkog doma parlamenta FBiH – Dragan Mioković i Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

  • Je li zabrinjavajuće da 48 sati nakon incidenta na Ilidži jako malo zvaničnih informacija dolazi do javnosti?

“Informacije koje ja mogu podijeliti sa javnosti dobrim dijelom su već poznate. Neke informacije u interesu istrage nisam u mogućnosti podijeliti. Ono što je nama prijavljeno jeste incident koji se desio na teritoriji općine Ilidža, na što smo odreagovali, odnosno osigurali adekvatan odgovor u skladu sa zakonom, te identifikovali i lišili slobode 10 lica. Pod nadzorom Tužilaštva ćemo u potpunosti prosvijeliti taj događaj. Jeste zabrinjavajuće da je zbunjena javnost zato što se u startu plasiraju jednostavne informacije koje imaju možda različite motive. Da se dvostrana priča čuje na početku i da se ima strpljenja da se ona čuje, onda bi slika bila sasvim drugačija” – Hrvat je kazao za TVSA.

Mioković ističe da je prema zakonu organizator imao obavezu staranja o sigurnosnoj situaciji – “Događaj je sasvim opravdano izazvao uznemirenje javnosti, i to ne samo u KS. Radi se o krivičnom djelu koje svojom suštinom uznemirava. Sve što je u vezi sa djecom uznemirava. Prema informacijama koje ja imam to je turnir na kojem učestvuju dječaci starosti između 7 do 14 godina. Kada se pravi procjena rizika, uzimate to u obzir i vrlo je teško predvidjeti da od te grupacije možete očekivati uzvikivanje onakvih parola. Prema zakonu organizator ima obavezu da se stara o sigurnosti i da angažuje zaštitarsku službu, a ja sam potpuno siguran da će se i u Upravi policije preduzeti mjere da se vidi ima li propusta“.

Kržalić naglašava da se bavimo slučajem, a ne bavimo se uzrokom i problemom. “To je ono što stvara problem u BiH. Mi živimo u nedemokratskom pluralističkom društvu gdje i danas imamo dvije škole pod jednim krovom. Šta uče ta djeca? Naravno da uče ovo što čujemo na ovim igrama. U takvom ambijentu morate preduzeti sve mjere da se takve pojave na vrijeme sankcionišu, a do sada nismo imali odgovarajuću kaznenu politiku, ne samo u ovom segmentu, nego i u drugim krivičnim djelima. Kad se i danas veličaju ratni zločinci i smatraju se herojima, to je za generacije hrana mržnje. To se u suštini uči u školama, a onda se čudimo zašto je došlo do ovoga. Kada uzmete društveno politički ambijent gdje stalno imate izjave koje idu u prilog da bi političari žrtvovali mir nauštrb svojih interesa, onda je za očekivati ovo. Organizator je morao poduzeti bolje sigurnosne mjere”.

Horvat zaključuje da je Zakonom o javnom okupljanju jasno podcrtana odgovornost organizatora/voditelja okupljanja.

  • Šta znači skup visokog rizika i kako se procjenjuje?

    “Nadležna policijska uprava dobije obavještenje od organizatora skupa najavu, odnosno predmet održavanja skupa i na osnovu tih podataka pravi se sigurnosna procjena samog događaja, odnosno definisanje rizika događaja. Na osnovu toga se angažuju tehnička sredstva i ljudi. Policijski službenik je preskupo plaćen da bi se fizičkim prisustvom policije osiguravali događaji ovoga tipa. Time se zakonodavac vodio kada je obezbjeđenje javnih skupova stavio u nadležnost organizatora skupa. Naravno da policija u tome ima svoju odgovornost” – objasnio je Mioković.

Činjenica je da ovakva naelektrisana politička situacija nikako ne doprinosi stabilnom stanju sigurnosti, ne samo u Sarajevu, nego u kompletnoj Federaciji” – istaknuo je Kržalić, a komentarisao je i izvještavanje medija iz Srbije o incidentu: “To je najniže politikanstvo koje za cilj ima dalju eskalaciju i namjeru da se stvari u BiH prikažu onakvima kakve one nisu“.

Šalje poruku da ukoliko želimo da imamo profesionalne sigurnosne institucije potrebno je da imamo poštene ljude kojima je misija zaštita države, kao i da se smanje političke ovlasti i da konsultujemo i koristimo znanja stručnjaka.

“Uprava policijskog MUP-a KS ostaje opredijeljenja da provodi zakon i da osiguravamo građanima KS uslove dostojne življenja” – kazao je Horvat.

Cijeli razgovor gledajte na YouTube kanalu TVSA!

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia