online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Hrabra šestogodišnja djevojčica Ajna pobijedila leukemiju

Teška borba, neizvjesnost, bolne procedure, dugotrajno liječenje samo su neke od stvari kroz koje prolaze djeca oboljela od raka. Vrijeme liječenja je vrijeme kada djetinjstvo pada u sjenu. Brzo odrastaju i postaju istinski borci za svoj život. 

Ajna Kahrimanović sa svojih šest godina prošla je sve to. Prije tri godine dijagnosticirana joj je leukemija, koju je na kraju i pobijedila. Ova hrabra djevojčica puna je pozitivne energije i ljubavi za svakoga ko joj se približi. S osmijehom na licu dočekala je ekipu Anadolu Agency (AA) u stanu u jednom sarajevskom naselju gdje privremeno živi s porodicom. 

Porodica Kahrimanović se iz Sanskog Mosta preselila u Sarajevo zbog Ajninog liječenja. 

“Ajna je liječena od leukemije. Krajem desetog mjeseca 2017. godine se Ajna razboljela. Dijagnoza je bila leukemija. Intenzivno bolničko liječenje je trajalo sedam mjeseci. Poslije toga ide terapija održavanja koja traje 18 mjeseci. Ajna je krajem decembra prošle godine završila liječenje. Uspješno je izliječena”, ispričala je majka Ermina.

Zajedno su se borili protiv te opake bolesti.

“Ajna je to dobro podnosila. Nije imala nekih većih komplikacija. Ona je vesela djevojčica. Voli da se druži, da upoznaje nove ljude, prijatelje. Uživa u tome”, kazala je Ermina.

Zbog liječenja djece, imaju i sina Ajmana, koji je Ajnin blizanac, a koji je bolestan, porodica Kahrimanović je još u Sarajevu. 

“Ajna je dobro, Ajman nije baš najbolje i sada smo isključivo zbog njega u Sarajevu”, kazala je Ermina.

Zahvalna je Roditeljskoj kući u krugu Pedijatrijske klinike Jezero u Sarajevu, na podršci koju su im pružili tokom Ajninog liječenja. U kući borave roditelji s djecom iz cijele BiH koja se liječe od malignih oboljenja.

“U Roditeljskoj kući smo bili tokom Ajninog liječenja. Ona nam je bila drugi dom. Tu upoznajete ljude koji se susreću s istim problemom kao i vi. Kada se završilo liječenje, desilo se to sa Ajmanom, našli smo ovaj stan. I ovaj stan smo našli uz pomoć Roditeljske kuće, oni su nam pomogli. Već dvije godine smo ovdje”, izjavila je Ermina.

Poručila je da je podrška porodice u tim trenucima jako bitna i mnogo znači.

– Ajna najviše voli brata Ajmana – 

Ajna kroz osmijeh kaže da ima puno prijatelja ali da “najviše voli svog Ajmana”. 

“Najviše prijatelja imam u vrtiću, ali najbolji su mi prijatelji moj Ajman, sestra Ajla, mama i tata. U početku sam se u Sarajevu osjećala usamljeno, jer sam mislila da neću naći prijatelje, ali kada sam krenula u vrtić srela sam ih mnogo. Sada mi se mnogo sviđa u Sarajevu, kao kod moje stare kuće”, kazala je za AA ova vesela šestogodišnjakinja. 

Kada odraste željela bi raditi u vrtiću. 

“Mnogo mi se sviđa posao teta u vrtiću”, kaže ova djevojčica koja voli cvijeće.

Ajna je sretna što više ne mora da ide u bolnicu. 

Septembar je mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, vrijeme kada se kroz različite kampanje nastoji ukazati da je borba kroz koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia