online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Hota Muminović: Tražimo da se preporuke Kriznog štaba o školama FBiH revidiraju

Organizacija početka školske godine bila je tema današnjeg sastanka ministrice Naide Hota-Muminović s predstavnicima direktora osnovnih i srednjih škola, sindikata i Vijeća roditelja. Sastanku je prisustvovala doktorica Amra Junuzović-Kaljić, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Na ovom sastanku, dodaju, usaglašeni su stavovi.

 – Podržavamo povratak svih učenika u školske klupe u punom broju. Skrećemo pažnju na zastarjele Preporuke za škole i Preporuke za vrtiće, koje je prije godinu dana donio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, i to za prošlu školsku godinu, a koje je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine posljednjim Naredbama nametnula obavezujuće. Te preporuke zadaju limitirajući okvir unutar kojeg nema mogućnosti izbora o modelu nastave. Te preporuke propisuju fizički razmak od dva metra između djece, maksimalan broj učenika je 15 u jednom odjeljenju i drugo. Zahtijevamo da se Preporuke revidiraju ili stave van snage. Zahtijevamo da se restriktivnije mjere primjenjuju jednako u svim drugim sferama svakodnevnog života. U narednom periodu očekujemo potpuno ispunjenje standarda kvaliteta izvođenja nastave i dodatna ulaganja u tehničko opremanje škola – zajednički su i usaglašeni stavovi svih aktera današnjeg sastanka.

Naglasili su i kako očekuju da će se režim javnog gradskog saobraćaja prilagoditi povećanju broja putnika s početkom školske godine.

Ministrica Hota-Muminović je kazala kako su ove zastarjele preporuke rezultat nepostojanja ministra za obrazovanje u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, kao i postojanje različitih modela odvijanja nastave u kantonima, što s epidemiološkog aspekta jeste moguće, ali nije moguće imajući u vidu da kantonalni krizni štabovi i kantonalne vlade ne mogu donositi labavije mjere, već samo strožije mjere od onih koje se usvajaju na Vladi FBiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia