online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Hota-Muminović: Primila sam niz poruka o pritiscima i prijetnjama kojima su izloženi radnici koji ne žele štrajkovati

Nakon što je najavljeno da će od sutra u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo početi štrajk prosvjetnih radnika, te da učenici neće imati prva dva časa u prvoj i drugoj smjeni, oglasila se ministrica za odgoj i obrazovanje KS, Naida Hota Muminović.

-U toku dana primila sam niz poruka o pritiscima i prijetnjama kojima su izloženi radnici koji ne žele štrajkovati. Kroz pritiske prolaze i direktori osnovnih škola koji su jučer primili neprikladnu prijeteću poruku što su neki i prijavili policiji. Radnička prava se ne ostvaruju pritiskom na radnike. Kontaktirali su me i roditelji pitajući šta je sa pravima njihove djece. Prava iz Konvencije o pravima djeteta (među njima i pravo na obrazovanje) imaju prednost u odnosu na sva druga prava ili postupanja. Podsjećamo da je učešće u štrajku dobrovoljno i shodno članu 3. Zakona o štrajku radnik slobodno odlučuje o svom učešću u štrajku. Kako svakako nemaju argumente, Sindikat osnovnog obrazovanja pribjegava lažima i manipulacijama. Posljednja u nizu laži je da će radnicima biti umanjena plata od septembra. Istina je da im je plata od 1. marta uvećana za 10%, a od 1. januara bit će uvećana za dodatna 2% i neće biti umanjena od septembra – napisala je Hota-Muminović na Facebook profilu.

Podsjećamo, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije – Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo Saudin Sivro najavio je da štrajk prosvjetnih radnika u osnovnim školama počinje od sutra.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia