Bosna i HercegovinaVijesti

Hota-Muminović: Ojačati kapacitete ustanova koje su ključne u procesu rane detekcije

Protokol o saradnji u oblasti ranog rasta i razvoja djece u Kantonu Sarajevo potpisali su danas ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović, ministar zdravstva KS Haric Vranić i šefica predstavništva UNICEF-a u BiH Rownak Khan.

Kako je kazala ministrica Hota-Muminović, Vlada Kantona Sarajevo donijela je revolucionarnu odluku da se pitanja inkluzije i rane intervencije i detekcije radi multisektorski.

– Pokrenuli smo posaban program Vlade KS koji uključuje Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, te Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS. U prvoj fazi programa jačat ćemo kapacitete naših ustanova koje pružaju servise porodicama i djeci s teškoćama. U tom kontekstvu uspostavljamo partnerstva sa svima koji nam mogu pružiti podršku, a jedan od ključnih partnera je UNICEF – kazala je Hota-Muminović.

Navodi da akcioni plan podrazumijeva uspostavljanje dnevnih centara za rani rast i razvoj pri domovima zdravlja u KS, kao i jačanje kapaciteta porodičnih savjetovališta i kapaciteta predškolskih ustanova koje su ključne u procesu rane detekcije.

– Što prije se naprave detekcije i intervencije, to će rezultati u ukupnoj funkcionalnosti djece, a kasnije odraslih ljudi, biti bolji. Zlatni period od rođenja djeteta do polaska u školu ni na koji način ne smijemo propustiti, bilo da se radi o djeci sa ili bez teškoća – navodi ministrica.

Dodaje da prva faza projekta podrazumijeva jačanje stručnih kapaciteta i izgradnju jasnih informatora o načinima na koji roditelji mogu ostvariti svoja prava u postojećim zakonskim okvirima.

– Resursi koji su na raspolaganju svugdje u svijetu će biti dostupni i ovdje u Kantonu Sarajevo. Imamo planirana budžetska sredstva, a UNICEF nam se ovim sporazumom stavio na raspolaganje – zaključila je Hota- Muminović.

Šefica predstavništva UNICEF-a u BiH Rownak Khan ističe da ova organizacija od kada je prisutna u BiH radi na unaprjeđenju navedene oblasti. Ona navodi da djeci s poteškoćama treba pružiti podršku, te da za to treba multisektorski pristup i zajednički rad institucija i ministarstava.

– Raduje me što su u ovu svrhu izdvojena budžetska sredstva, što obećava održivost projekta. Često se dešava da imamo planove, ali da poslije nemamo sredstva za realizaciju. Pored pružanja usluga, potrebno je raditi na podizanju svijesti kod porodica, kako bi se one na što bolji način informisale i kako bi se uklonila stigma koja je često prisutna kod porodica s djecom s teškoćama – zaključila je Khan.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.