online slots game malaysia
Vijesti

HNS: SDA izbacila svojevrsni unitaristički manifest

Hrvatski narodni sabor (HNS) ocijenio je svojevrsnim unitarističkim manifestom zaključke koje je u ponedjeljak usvojilo Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na sjednici u Sarajevu, navodeći kako je riječ o 18 unitarističkih zahtjeva za nastavak diskriminacije, ovladavanja pravosuđem i eliminiranja ne Bošnjaka iz svih elemenata društva u BiH.

“U trenucima kada u Bosni i Hercegovini postoji nikad veća potreba za snažnim dijalogom zbog svih otvorenih političkih pitanja oko reformi izbornog zakonodavstva, ali i novonastalih političkih okolnosti nastalih nametanjem odredbi od strane bivšeg Visokog predstavnika, SDA je izbacila svojevrsni unitaristički manifest. Vruće bosanskohercegovačko ljeto očito je inspiriralo, predstavnike SDA da prezentiraju 18 zaključaka kojima, vjerovali ili ne, opet ‘spašavaju’ Bosnu i Hercegovinu”, priopćili su iz HNS-a.

Hrvatski narodni sabor BiH odbacuje nastojanja SDA da Sporazum iz Mostara eliminira iz svih budućih razgovora koje je upravo predsjednik SDA potpisao u lipnju prošle godine.

“Ako gospodinu Izetbegoviću etička načela pridržavanja dogovorenog i potpisanog Sporazuma predstavljaju mrtvo slovo na papiru, svjedocima istog Sporazuma (svi relevantni predstavnici međunarodne zajednice u BiH) etika i diplomatska kultura ne dozvoljavaju ignoriranje nečega što su vlastitim imenima parafirali”, ističu iz HNS-a.

HNS smatra kako Prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH koji su dostavili predstavnici SDA ne rješava apsolutno niti jedno otvoreno političko pitanje te dodatno stvara okvir za stvaranje jednonacionalne bošnjačke političke i institucionalne diskriminacije i dominacije.

“Očekujemo snažnu uključenost i maksimalnu ozbiljnost u žurnom vremenu, ukoliko su predstavnici SDA doista ozbiljni politički dužnosnici”, navode iz HNS-a.

U priopćenju se pozdravljaju pozivi na jačanje predstavničke demokracije na što se “predstavnici HNS-a već dva desetljeća konstantno pozivaju” – temelj predstavničke demokracije ogleda se kroz legitimno političko predstavljanje kao izraz političke volje u skladu s Ustavom iste zemlje – Ustav BiH jasno, koncizno i nedvosmisleno prepoznaje konstitutivne narode kao temelj političkog, društvenog i svakog drugog života u Bosni i Hercegovini u ključnim institucijama na svim razinama vlasti.

“Jednako važno, želimo jasno osuditi konstantne pritiske na pravosudni sustav kojeg „duboka država“ nastala u paraobavještajnim i političkim bošnjačkim krugovima vrši udarima na rad glavne tužiteljice. Demokratska društva ne smiju podleći pritiscima određenih krugova koji žele potpunu kontrolu nad trećim stupom vlasti dovodeći u životnu opasnost predstavnike pravosuđa što je nedopustivo i takvo što traži konkretne reakcije svih relevantnih institucija koje moraju zaštititi rad pravosuđa i omogućiti potpunu transparentnost”, navodi se u priopćenju HNS-a.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia