online slots game malaysia
Sarajevo

Hadžibajrić: Pomoći ćemo opremanje Doma za majke Srebrenice da ima ko da brine o njima kada više ne budu mogle živjeti same

“Ljubav za Majke Srebrenice” simbolični je naziv projekta koji podrazumijeva obavljanje kućne njege i svakodnevne asistencije majkama Srebrenice i Bratunca koje su se vratile na svoja ognjišta na kojima nerijetko žive same.

Iz tog projekta razvila se ideja za izgradnju Doma za majke Srebrenice u kojima bi im bio obezbijeđen smještaj i briga od momenta kada više ne budu mogle same o sebi da se brinu. Projekat realizuje Međunarodni fond Emmaus i on je u završnoj fazi, a načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić odlučio je pomoći da se Dom za majke završi i svečano bude otvoren sljedećeg mjeseca kada će se majke moći i useliti.

“Kada sam izjavio da majkama Srebrenice ništa ne smije nedostajati mislio sam i na sistemsko rješenje za njihovo zbrinjavanje kako ne bi bile prepuštene same sebi. Zbog toga mi je drago što je izgrađen Dom za majke Srebrenice koji ima upravo tu svrhu – da brine o njima kada više ne budu mogle biti same na svojim ognjištima. Apartmani za njihov smještaj su već završeni, a preostalo je još opremanje upravne zgrade i gerijatrije. Općina Stari Grad će obezbijediti 35.000 KM za te namjene kako bi projekat bio što prije završen, a majke zbrinute,” izjavio je načelnik.

Najavio je da će se briga o majkama nastaviti i ubuduće. “Na godišnjem nivou izdvajat ćemo grant u iznosu od 25.000 KM za finansiranje rada Doma za majke Srebrenice kako bi im pomogli da brinu o majkama. Također, pozvat ćemo i naše pobratimske općine iz Republike Turske da nam se pridruže u finansiranju i da zajedno osiguramo sredstva kako ovim majkama nikada ništa ne bi nedostajalo,” izjavio je Hadžibajrić.

Dom za majke Srebrenice sastoji se od upravne zgrade, apartmanskog dijela, osam bungalova i ambulante, a kapacitet mu je 102 kreveta. Svi apartmani za majke su moderno opremljeni, posjeduju kuhinju, dnevni boravak, spavaću sobu i kupatilo. Boravak, briga, obroci, zdravstvena njega za majke će biti besplatni. Kako je izjavio direktor Fonda Emmaus Hamzalija Okanović, za smještaj u Domu već su se prijavile i starije osobe porijeklom iz Srebrenice koje trenutno žive u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu i žele se vratiti u svoj grad.

Ono što je majkama najvažnije u ovom projektu je da se Dom za majke Srebrenice nalazi na svega nekoliko minuta od Memorijalnog centra Srebrenica i mezarja, jer inače one ne bi pristale na dolazak.

U ovom kompleksu nalazi se i internatski smještaj za djecu u kojem trenutno boravi 70-oro djece, koji su iz udaljenih okolnih sela. Oni zbog nedostatka prevoza i loše putne komunikacije nisu u mogućnosti svakodnevno putovati do škole. U kompleksu im je obezbijeđen smještaj, obroci, kao i prostorije u kojima nesmetano mogu provoditi vrijeme, ići u školu i obavljati svoje školske obaveze.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia