SarajevoVijesti

Hadžibajrić i Kečo potpisali sporazum o pomoći u slučaju nesreće

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i v.d. generalne direktorice JU „Domovi zdravlja Kantona Sarajevo” Amela Kečo potpisali su Sporazum o načinu i uslovima vršenja poslova zaštite i spašavanja iz nadležnosti Službe za medicinsku pomoć na području Starog Grada.

Ovim sporazumom Dom zdravlja Stari Grad nastavlja biti služba zaštite i spašavanja na koju Općina Stari Grad može računati u slučaju prirodne i druge nesreće.

Općina Stari Grad nastavit će pomagati i opremati ovu službu u skladu sa raspoloživim sredstvima i mogućnostima, a sve s ciljem pružanja što kvalitetnije i bolje usluge pacijentima. Ovo je posebno važno u vremenu pandemije korona virusa jer je podrška ove lokalne zajednice Domu zdravlja, a time indirektno i pacijentima, od velikog značaja.

Kečo je govorila  i o ozbiljnosti situacije kazavši da je u Kantonu Sarajevo u svih pet kovid ambulanti u posljednjih 20 dana primljeno više od 37.000 pacijenata.

-Kovid ambulante su se pretvorile u dnevne bolnice, jer od 2.020 pacijenata koji dođu u kovid ambulantu, njih 1.800 je za bolnicu. Ali, mi to pokušavamo ‘pokriti’ svojim kapacitetima i znanjem, dajemo im parenteralnu terapiju, clexane, radimo po bolničkom sistemu, partimo pacijente. Na taj način čuvamo bolnice koje su prepune – kazala je Kečo

Ona je navela da je  uputila zahtjev Federalnom ministarstvu zdravlja da da se svi specijalizanti Domova zdravlja vrate sa Kliničkog centra u Domove zdravlja kako bi se sačuvale ustanove i olakšalo postojećem kadru.

Načelnik Hadžibajrić je podsjetio da je Općina Stari Grad jedina jedinica lokalne samouprave koja je vlastitim sredstvima u potpunosti obnovila i rekonstruisala Dom zdravlja kako bi se poboljšala usluga pacijentima i proširili kapaciteti. Skoro dva miliona KM uloženo je u te radove. Objekat je otvoren početkom prošle godine, a odmah nakon toga krenula je pandemija korona virusa, nakon čega se podrška nastavila.

-S početkom pandemije korona virusa Domu zdravlja smo dodijeli 20.000 KM interventnih sredstava za nabavku neophodne opreme i sredstava za rad. Hitno smo nabavili EKG uređaj kada je došlo do kvara starog, a u više navrata smo im donirali zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju. Mi ćemo nastaviti sa podrškom u skladu sa raspoloživim sredstvima, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i direktorica DZ Stari Grad dr.Amela Brčkalija koja se također zahvalila za podršku koju općinski načelnik Hadžibajrić i Općina Stari Grad pružaju ovoj ustanovi, te kazala da je nažalost u DZ Stari Grad situacija prilično teška,saopćila je Služba za odose s javnošću i informacioni sistem Općine Stari Grad Sarajevo. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.