online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Hadžiahmetović za TVSA: Subvencije trenutno samo za socijalno ugrožene građane

Edin Forto prethodno je za TVSA kazao da nema sredstava za subvencioniranje plina zbog obaveza koje je Kantonalna Vlada ranije preuzela. Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Enver Hadžiahmetović, o tome da li možemo očekivati subvencije u narednoj 2023. godini, za TVSA kaže:

– Nova godina, nova vlada, novi sistem. Kao što je bilo subvencija u ovoj godini, vjerovatno će biti i u narednoj. Treba izvršiti analizu, uvidjeti prioritete i tamo gdje zaista bude trebalo, nadam se, ta Vlada će sigurno subvencionirati neke neophodne stvari.

Podsjećamo, uz velike napore Vlade, prošle godine je izdvojeno oko 7 miliona. Ima li prostora za subvenciju gasa, budući da je bilo kritika od Stranke demokratske akcije (SDA) ?

– Prošle godine smo za novembar i decembar dali 5,5 miliona maraka. Dakle, subvencionirali smo plin. Januar, februar i mart ove godine smo, također, subvencionirali sa 7 miliona i 100 hiljada. Oko 13 miliona maraka smo dali za subvencioniranje plina – rekao je Hadžiahmetović i dalje objasnio:

  • Trenutno subvencije samo za socijalno ugroženu kategoriju građana

Nakon toga je ponovo bilo dva puta povećanje plina i sada smo u situaciji da je to povećanje preveliko za budžet koji ima KS, tako da smo se u ovom trenutku fokusirali samo na građane koji su socijalno ugroženi, a to je 43 hiljade građana sa najmanjim penzijama, posebni socijalni slučajevi i slučajevi iz boračkih populacija. Vršit ćemo subvenciju samo te kategorije građana trenutno.

  • Koliko sredstava ima Kanton u budžetu?

– Sredstava u budžetu ima u onoj planiranoj normi, kaže Hadžiahmetović pritom naglasivši da govori u ime svog ministarstva – “Što smo sredstava imali, to smo rasporedili, s tim da ova sredstva koja smo predvidjeli za mlade, nismo imali kod sebe, nego smo preraspodjelom iz drugih ministarstava izmirili tih 5 miliona i 110 hiljada”.

O rješavanju stambenog pitanja mladih i tome kada mladi mogu na svojim računima očekivati sredstva, Hadžiahmetović je rekao:

– Završili smo oficijalni dio. Ukupno je bilo 609 aplikanata, 100 aplikanata nije imalo uslove, 509 ih je imalo i naknadno su prihvaćena još dva. 511 mladih će dobiti po 10 hiljada maraka subvencije od KS. Trenutno se vode aktivnosti na ažuriranju podataka, brojeva računa mladih, postpisivanje izjava kod notara (o tome) da neće te stanove u narednom periodu prodavati. To je nekih sedam do deset dana vremena, kada bi trebalo da nadležno ministarstvo prebaci (sredstva) na račune mladih.

Pogledajte izjavu Hadžiahmetovića i na YouTube kanalu TVSA:

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia