online slots game malaysia
BiznisVijesti

Hadžiahmetović: Krivične prijave protiv odgovornih u ViK-u za penale EBRD-a

Za sarajevsko preduzeće “Vodovod i kanalizacija” uprkos brojnim izazovima 2019. je bila najuspješnija godina u finansijskom i materijalnom poslovanju, kao i rezultatima rada u posljednjih pet godina.

To je kazao danas direktor KJKP “Vodovod i kanalizacija” (ViK) Enver Hadžiahmetović na konferenciji za medije prezentirajući rezultate poslovanja za 2019. godinu, u kojoj ostvareni poslovni prihodi iznose 50,5 miliona KM i viši su za 3,1 milion KM u odnosu na 2018. godinu.

Kazao je da u okviru materijalnih troškova najveći iznos predstavljaju troškovi električne energije, 8,8 miliona KM, te podsjetio da je poskupila cijena električne energije u odnosu na 2018. godinu za četiri posto.

Podsjetio je da je ranija uprava ViK-a pokrenula projekt rekonstrukcije pumpnih stanica Bačevo – Alipašin most – Centar još 2017. godine. EBRD je odobrio sredstva ali projekt nije zaživio, sredstva nisu povučena, te plaćeni penal iznosi 105.000 eura.

Hadžiahmetović je izrazio nadu da će EBRD odobriti grant sredstva od četiri miliona eura za rekonstrukciju cjevovoda na pet lokacija.

U završnoj je fazi tehnički prijem objekta za prečišćavanje otpadnih voda Butila, koji je trebao početi s radom 2017. godine, ali rad mu je zabranjen jer nije bilo upotrebne dozvole.

Također je borba protiv korupcije dala dobre rezultate, podnesene su četiri krivične prijave protiv odgovornih osoba ViK-a i to za penal EBRD-u u iznosu od 105.000 eura, nezakonito zapošljavanje, nanošenje štete preduzeću u milionskom iznosu zbog nefakturisanja otpadnih voda privrednim subjektima, te prevare u poslovanju – fiktivne isplate novčanih sredstava.

– Podnesen je izvještaj nadležnom Tužilaštvu protiv svih pravnih subjekata koji su omogućili nelegalno korištenje vodnih resursa i odvodnje otpadnih voda, zbog čega je počinjena šteta preduzeću u višemilionskom iznosu, te na taj način ugrozili ispravnost vode za piće u prvoj vodozaštitnoj zoni na lokaciji Bačevo – zaključio je direktor ViK-a Hadžiahmetović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia