online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Građani svjedoci korupcije – protiv kojih nivoa vlasti u BiH su donesene presude?

Centar za pružanje besplatne pravne pomoći u borbi protiv korupcije Transparency International u BiH (TIBiH) je u prvoj polovini 2022. godine postupao u 154 predmeta u vezi sa prijavom korupcije, te je zabilježio 817 poziva građana na besplatnu liniju za prijavu korupcije 0800 55555.

Pravosuđe (11), obrazovanje (11) te privatni sektor (14) su oblasti u kojima Centar bilježi konstantan broj predmeta, dok je u oblasti zdravstva primjetan pad broja prijava korupcije u (3) periodu od januara do jula 2022. godine u odnosu na prethodne godine, kada je pandemija COVID-19 izvršila negativan pritisak na ovu oblast.

Najveći broj predmeta u tom periodu se odnosi na prijave osoba koje su svjedokom korupcije, i to 84, što je evidentan porast u odnosu na prethodne godine.

Prijave zviždača (17) i osoba koje su žrtva korupcije (43), iako relativno brojne, ne bilježe značajan porast u odnosu na prethodni period, što sugeriše da su građani u većoj mjeri svjesni korupcije kojoj svjedoče u svom okruženju, ali im i dalje nedostaje neophodna institucionalna i pravna zaštita kako bi se odlučili na prijavu u situacijama kada su žrtva korupcije ili kada osjećaju da mogu da trpe posljedice zbog prijave.

Na osnovu postupanja Centra, u tom periodu je doneseno čak 12 presuda u korist TIBiH protiv javnih organa na svim nivoima vlasti u BiH, i to protiv: Agencije za bankarstvo Federacije BiH, Elektroprenosa BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, RUGIP RS, Skupštine ZDK, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, JP „Putevi RS“, KJKP „Rad“ Sarajevo, Vodovoda Kozarska Dubica, Grada Trebinja, Općine Hadžići, te RTV Velika Kladuša.

U istom periodu izrečene su tri preporuke Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH po predstavkama Centra, te je pokrenuto 11 upravnih sporova protiv javnih organa zbog nedostavljanja informacijama od javnog značaja, saopćeno je iz TIBiH.

TIBiH Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije pruža savjetodavnu pravnu pomoć građanima, koji mogu da kontaktiraju Centar putem besplatnog broja 0800 55555 ili putem platforme prijavikorupciju.org.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia