online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

(FOTO) Svečano otvoren Centar za starija lica “Hatidža Mehmedović” u Potočarima

Centar za starija lica “Hatidža Mehmedović”  svečano je danas otvoren u Potočarima. Korisnice tog centra će biti majke Srebrenice i druge starije osobe s područja Podrinja. 

Na otvaranju je prisustovao veliki broj zvanica i prijatelja koji su pomogli izgradnju tog objekta, a među prisutnima su bili i načelnici općina iz Bosne i Hercegovine, Turske i Novog Pazara, predsjednik Fondacije Proplan iz Holandije Willem Pronk, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić. 

Pomoćnik direktora Udruženja “HO Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus” Elmedin Škrebo kazao je da imaju mnogo zahtjeva za prijem u Centar iz drugih sredina – iz Podrinja, Federacije i dijaspore. 

Hvala organizatorima i donatorima koji su omogućili da Centar bude ovdje u Potočarima. To je vrlo važno da majke koje su ostale potpuno same da neko brine o njima. Koliko sam sretna – toliko sam i tužna, jer naša djeca da nisu ubijena nama ne bi bio potreban ovaj centar, jer svako dijete bi gledalo svoju majku” – kazala je Šubašićeva. 

Willem Pronk, predsjednik organizacije Proplan iz Nizozemske kazao je da su danas u Potočarima zbog majki Srebrenice. Fondacija Proplan je 50 posto sredstava obezbijedila za izgradnju centra u Potočarima.  

Osnivač sam Fonadacije Proplan i smatrao sam da majke Srebrenice trebaju pomoć i ovim projektom pružamo pomoć majkama Srebrenice. Mi ne možemo vratiti vrijeme unazad niti ublažiti patnju, ali od danas majke imaju dom i neće biti same. Radovao sam se ovom trenutku, iako je bilo teških trenutka nisam odustao od realizacije ovog projekta. Uprkos svim nedaćama, pojavom virusa korone i enormnom poskupljenju građevinskog materijala, nisam odustao od projekta. Proplan je krenuo ovim projektom kako bi se majke Srebrenice vratile u svoj zavičaj Usuđujem se reći da sam ponosan na načelnika Srebrenice koji je dozvolio izgradnju ovog centra. Slušajte jedne druge i pomozite jedni drugima. Molim Boga da ovo mjesto bude istinske ljubavi i bliskosti. Hvala na pomoći i ljubavi koja se ovdje pruža” – istakao je Pronk. 

Izgradnju Centra pomoglo je Federalno ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice BiH. 

Kapacitet smještaja je 84 kreveta u cijelom kompleksu, a za početak će biti primljeno 20 korisnika. 

Projekt je vrijedan 4,5 miliona KM, 50 posto sredstava obezbijedila je Fondacija Proplan iz Holandije, a ostala sredstva su osigurali domaći donatori – Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Rijaset Islamske zajednice, općine iz Turske, Grad Novi Pazar, Općina Ilijaš, Vlada Kantona Sarajevo, neformalna grupa “Ramazanski iftari” i drugi. 

Hatidži Mehmedović, čije ime nosi Centar u Potočarima, su u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici jula 1995. godine ubijena dvojica sinova, Almir (18) i Azmir (21) i muž Abdulah (44). 

Bila je predsjednica Udruženja “Srebreničke majke”. Ona je više od dvije decenije ustrajavala u borbi za istinu o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine, te dolasku do pravde i kažnjavanju zločinaca.

Mehmedović je nakon duže i teške bolesti preminula 22. jula 2018. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia