online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaSarajevoVijesti

Forto za Polis: Građani očekuju promjenu i manje svađe oko pozicija

Bosna i Hercegovina dobila je novi saziv Vijeća ministara. Novi državni ministar prometa i komunikacija je predsjednik Naše stranke i donedavni premijer Kantona Sarajevo – Edin Forto. On je gost večerašnjeg Polisa.

Jedna smo od rijetkih stranaka koje sve odluke o formiranju vlasti pratimo odlukama organa, tako ćemo i nastaviti” – kazao je Forto.

O stavu Naše stranke povodom novih dešavanja na političkoj sceni, odnosno tome da je Osmorka od danas Sedmorka, Forto dijeli sljedeće mišljenje: “Prvo, volio bih da se koalicija zove onako kako sam ja tražio da se zove – Trojka Plus. Mi smo stranke okupljene oko SDP-a koja je najjača stranka u našoj grupaciji, a sve skupa je okupljeno oko Trojke koja se nekako izbriljirala u KS. Mi smo koalicija okupljena oko Trojke i naš stav je da je Trojka stabilna i želimo da ostane stabilna“.

Očekuje da će Trojka formirati vlast na federalnom nivou, te ističe da je prioritet formiranje federalne vlade.

Prema nezvaničnim informacijama SDP navodno ide u formiranje vlasti sa Našom strankom, sa SDA, Narodom i pravdom sa pomakom u Unsko-sanskom kantonu kako bi izbacili NES, što Forto komentariše: “Nemam tu informaciju da kreće to formiranje nove većine. Nadam se da toga neće ni doći. (SDP, NiP i Naša stranka) Bez obzira na neslaganja naučili smo da si vjerujemo na osnovnim stvarima. Treba malo više povjerenja. Drugi partneri ne stavljalju dovoljno povjerenja”.

Šta se desilo sa Sporazumom?Državni sporazum je okvirni sporazum. To je sporazum sa principima, a federalni sporazum će biti detaljan sporazum sa jasnim mjerama u svim resorima“.

Šta ukoliko Stranka za BiH i NES izađu iz koalicije?Ne mogu to predvidjeti, pred nama su sastanci i razogvori. Očekujem da svi preuzmemo dio odgovornosti. Građani očekuju promjenu i manje svađe oko pozicija. Žele osjetiti što prije promjenu nabolje i ne žele da nas gledaju kako se svađamo. Očekujem d partnera da svi zajedno krenemo naprijed. Jako je bitno da više vjerujemo jedni drugima i da idemo prema građanima i prema promjeni, a manje je bitno ko će imati koliko ministarstava, ko će koju većinu napadati…

Forto naglašava da Trojka u KS ima većinu i da su svi drugi partneri dobrodošli, osim SDA, koja će, kako kaže, ostat u opoziciji.

Podijelio je i da je Naša stranka i dalje mišljenja da joj treba pripasti mjesto premijera KS, ali da mandatar još nije poznat.

Prvi potez Edina Forte obnašajući novu funkciju? “Snimanje stanja, i to već radim. Jako je puno posla, puno zakona je na čekanju, i u nacrtima i u prijedlozima“.

Cijeli razgovor gledajte na YouTube kanalu TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] “Jedna smo od rijetkih stranaka koje sve odluke o formiranju vlasti pratimo odlukama organa, tako ćemo i nastaviti”, kazao je Forto, prenosi TVSA. […]

Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia